Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt om "kan" eller "bör"

Ska det stå att kommunens verksamhet kan eller bör konkurrensutsättas i Ljusdals kommuns konkurrenspolicy. Det debatterades i en timme i kommunfullmäktige. Omröstningen slutade 20–20 och ordförande Björn Brinks (C) röst avgjorde att det ska stå bör. Kommunfullmäktige beslutade också införa ny taxa inom äldre- och handikappomsorgen.

Förslaget från kommunstyrelsen var att det ska stå att kommunens verksamhet kan konkurrensutsättas. Kommunalrådet Sören Görgård (C) föreslog att det i stället ska stå bör konkurrensutsättas.

– Kan är bara ett konstaterande. Står det bör får man anledning att fundera på om det går att göra på ett effektivare sätt, motiverade Sören Görgård.

Kommunalrådet Marit Holmstrand (S) ansåg att bör är att ta till en för stor ton. Hon påpekade också att det inte handlar om privatisering, utan att titta på andra driftsformer.

László Gönczi (opol) hävdade att kan ändå är en förändring, eftersom man tidigare inte fick göra så. Han tyckte att bör blir lite centralstyrning.

– Och man ska inte forcera konkurrensutsättning.

Christina Embretsén (S) ansåg att kan är bra, för då kan man även låta bli.

Oppositionsrådet Jan Hedlund (M) menade att kan är för svagt, eftersom kan kan vi göra allihop. Och i det rådande budgetläget måste kommunen vända på alla stenar för att bli mer effektiv.

Leif Hansen (SRD) ansåg att det finns en övertro på konkurrens.

– Jag tror inte ett dugg på det. Då säger man samtidigt att kommunens verksamhet inte är tillräckligt bra, menade han.

Han ansåg att kan är bättre, då bör ligger snubblande nära skall.

Det blev votering som slutade med 20 röster mot 20. Då avgjorde ordförande Björn Brinks (C) röst för bör. S, V och SRD reserverade sig mot beslutet. Miljöpartiet avgav en ja och en nej-röst.

Kommunfullmäktige var överens om att ändra avgiftstaxan för äldre- och handikappomsorgen sa att den får tre nivåer som byggs på det antal timmar man får hjälp.

Tidigare har taxan varit indelad i sex nivåer och har varit svår att förklara för användarna och svår att använda, sa Inga-Lill Fahlén från omsorgsförvaltningen, som redogjorde för den föreslagna ändringen.

Det man, med den nya taxan, tittar på är vilka inkomster personen som får omsorg har, boendekostnader och förbehållsbelopp.

De tre nivåerna är: 1-4 timmar kostar 357 kronor i månaden, 5–8 timmar 1 070 kronor och över 9 timmar 1 712 kronor i månaden.

Kostnaden för hushållsel läggs på hyran i särskilt boende. För lån av mikrovågsugn får man betala 0,6 procent av prisbasbeloppet, vilket innebär 21 kronor i månaden för närvarande.

Ändringarna träder i kraft 1 juli i år.

Efter ett år ska förändringarna följas upp och rapporterads till kommunfullmäktige, enligt ett förslag från Kenneth Forssell (V).