Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Nu har vi inte mycket tid på oss

Vi måste ha tillgång till livsmedel producerat i Sverige. Vi kan inte vara beroende av andra länder. Gränser kan stängas, skriver Partiet Vändpunkts Karin Solum.

I december 2012 kom jag in med en motion ”Den globala trippelkrisen” för Miljöpartiets räkning. Den gick inte vidare, för den hade för många att-satser, sades det, 8 stycken. Det fick man inte ha.

Men det händer att saker och ting är komplicerade, hänger ihop och det måste man ha med när man ska se helheten. Motionen började: ”Världen står inför ett vägskäl: att vara eller att inte vara. Hotet är en trippelkris: klimatet, ekonomin och naturresurserna, vilka är sammankopplade.”

Jag delade då upp den väldiga motionen i fyra mindre motioner. De bankades igenom på fullmäktige till respektive förvaltning för beredning. Två-tre år senare föreslås dessa motioner att avskrivas, då ingen beredning påbörjats.

Den första fokuserade på våra livsmedel. Idag är detta mer aktuellt än någonsin, snart åtta år senare, och inget har hänt. Sverige kan idag bara förse svenska medborgare med 40-50 % av våra behov av livsmedel. Resten är vi beroende av andra länders produktion, alltså import, alltså transport, alltså utsläpp av koldioxid, m.m.

Vid ett besök i en av Söderhamns stora livsmedelsbutiker sökte jag efter vitlök, en sådan där fläta som man kan hänga upp i köket. Jo då, det fanns, men från Kina.

Ja, sa en expedit, det börjar bli slut i Sverige och Europa på allt fler livsmedel. Många produkter kommer nu från Kina och andra asiatiska länder. Den som har hängt med vad som händer i världen, inte bara covid-19, utan klimatförändringarna, som nu går allt snabbare, förstår att nu måste stordåd till. Har du inte hängt med, så rekommenderar jag Jonathan Jeppssons bok ”Åtta steg mot avgrunden” – vårt framtida liv på planeten, utgiven 2020.

Det är allvar. Arternas utdöende, stigande havsnivåer, matbrist, hetta, vattenbrist, bränslebrist, bränder och nedhuggning av våra skogar leder till samverkande kollapser. Och det är på gång i hela världen nu. Inte sen, om 100 år.

Ska barnen och barnbarnen ha kunna leva på denna jord, måste alla, speciellt de i ansvarsställning för en kommun, en region, ett land göra en maximal insats. Nu!

Vi måste ha tillgång till livsmedel producerat i Sverige. Vi kan inte vara beroende av andra länder. Gränser kan stängas.

Så försök odla själv, på kolonilotter, i trädgården, sök efter odlingsbar mark i din kommun och handla lokalt. Produktion av livsmedel skapar jobb i Sverige. Sluta flyga och sluta konsumera, annat än det nödvändiga – det är det enda vi medborgare rimligen kan göra.

Karin Solum

Partiet Vändpunkt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel