Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: När samhället väljer att titta bort sviker vi den som far illa

Misshandel och sexuella övergrepp förekommer i alla delar av samhället och är inte ett problem av de ”socialt svaga” eller ”obildade” samhällsskikten. Med andra ord har barn till läkare eller psykologer lika stor risk att drabbas som barn till rörmokare, bankanställda, brevbärare, lärare eller poliser, skriver psykologen Sabine Rohwedder.

I mitt arbete som psykolog möter jag ofta människor som befinner sig i någon form av inre eller yttre konflikt.

En av de svåraste konflikterna som en människa kan hamna i är, när hon utsätts för misshandel eller sexuellt övergrepp av en person som hon befinner sig i en beroendeställning till. I dessa fall brukar det naturliga behovet av att försvara sig hämmas av ett antal sociala behov och skam, vilket i förlängningen kan leda till en kronisk känsla av maktlöshet och posttraumatisk stress.

Misshandel och sexuella övergrepp förekommer i alla delar av samhället och är inte ett problem av de ”socialt svaga” eller ”obildade” samhällsskikten. Det finns inte heller någon specifik ”förövarpersonlighet”, utan förövarna är ofta ganska vanliga och anpassade människor som lever ett obemärkt liv och planerar sina handlingar väl för att inte bli avslöjade. Med andra ord har barn till läkare eller psykologer lika stor risk att drabbas som barn till rörmokare, bankanställda, brevbärare, lärare eller poliser. Utan några observationer eller andra yttre bevis är det därför sällan möjligt att urskilja en person som misshandlar eller förgriper sig på sina barn från en älskande familjefar eller -mor. Detta är ett problem.

Ett annat problem är att människor har förmågan att distansera sig känslomässigt från inre konflikter och händelser som är svårt att hantera. Så kan en misshandlad eller våldtagen person verka helt oberörd och välfungerande eller i vissa fall till och med börja skratta när den berättar om det den har varit med om.

Människan är komplicerad och mångfacetterad.

Vi väljer gärna att tro på det vi vill tro på. Det vi vill tro på är oftast den option som känns lättast att hantera. När vi möter en person som vi tycker verkar sympatisk och som dessutom är välutbildad och beter sig schysst mot oss så har vi problem att tro, att samma person kan bete sig annorlunda i ett annat sammanhang. När personen i fråga dessutom har ett eftertraktat yrke, unika kunskapar eller en viss position i samhället, då är vi ännu mer benägna att blunda för personliga svagheter.

Varför skriver jag den här texten? Jag skriver den för att jag vill ge upprättelse till alla som har känt sig otrygga i sina egna hem, som har blivit utsatta av personer som de var beroende av och som de litade på. Jag skriver den för dem som inte har blivit trodda och fått den hjälp de behövde av anhöriga, socialtjänsten, polisen eller andra vuxna.

Sabine Rohwedder

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel