Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: När S, M och MP lovar satsningar blir resultatet nedskärningar

När Socialdemokraterna, Moderaterna och Miljöpartiet tog över makten i Hudiksvalls kommun så var de tydliga med att de skulle prioritera en kommunal ekonomi i balans samt satsningar på vård, skola och omsorg. Resultaten visar dock tydligt att detta är en allians som inte har en gemensam vision för Hudiksvalls kommun, skriver Centerpartiets representanter i kommunstyrelsen i Hudiksvall.

Annons

Snart har ett och ett halvt år gått sedan Socialdemokraterna, Moderaterna och Miljöpartiet tog över makten i Hudiksvalls kommun. Något som nog chockade många, inklusive oss centerpartister. Hur kunde denna oheliga allians formas? Det är en fråga vi nog aldrig riktigt kommer att få svar på.

Vad har då väljarna fått i och med denna underliga koalition? Det är det nog många som frågar sig. När S, M och Mp presenterade sitt samarbete så var de tydliga med att de skulle prioritera en kommunal ekonomi i balans samt satsningar på kärnverksamheterna vård, skola och omsorg. Resultaten visar dock tydligt att detta är en allians som inte har en gemensam vision för Hudiksvalls kommun. Vi ser en kommunal ekonomi som är allt annat än i balans, man skulle till och med kunna använda ordet kaos. Samtidigt läggs förslag för nedskärningar just i dessa kärnverksamheter.

- Nästintill alla platser på korttidsboenden ska tas bort. Istället ska det ersättas med vård i hemmet. Detta samtidigt som personalen menar att de inte förstår hur många av deras boende ska klara sig hemma.

- Avskaffande av den sociala samvarotimmen. Denna timme är något som verkligen uppskattas av hemtjänstens brukare, men detta är något som S, M och MP vill avskaffa. Lyckligtvis lyckades vi tillsammans med övriga oppositionen i kommunfullmäktige tillfälligt stoppa detta förslag. Men i höst kommer det upp igen.

- Förslag om att lägga ner en rad byskolor runt om i kommunen. En fråga som drivits på hårt från Socialdemokraterna och där många fortfarande väntar på svar om deras byskola ska få vara kvar.

- Förslag om att lägga ner badhuset i Hudiksvall. Trots att vi har ett fungerande badhus i Hudiksvalls vill majoriteten att detta skall stängas. Utan någon större konsekvensanalys.

Detta är en del av kvittot som majoriteten gett till väljarna. Trots så lovande ord när samarbetet presenterades visar resultaten på en helt motsatt riktning. Majoriteten pekade även på vikten av att satsa på landsbygdsutveckling. Något som vi i Centerpartiet välkomnade men tyvärr verkar orden inte omvandlats till handling. Stadsutveckling ser vi gott om, det investeras stort i Hudiksvalls stad. Det är absolut satsningar som behövs men man får inte glömma landsbygden, Hudiksvalls kommun är mycket mer än bara en stad.

Vi ser idag hur flera vägar i centrala Hudiksvall asfalteras om och rustas upp, men vart är dessa satsningar för landsbygdens vägnät? Samma princip gäller även kommunens kulturutbud. Där storsatsade man på kulturevenemang i Hudiksvalls stad men det var snålt med evenemang i övriga delar av kommunen. Detta är något som Centerpartiet har lyft och vi hoppas på en bättre fördelning under 2020.

Det som lät så lovande på S, M och MP:s pressträff i september 2018 ser vi nu resultatet av. Istället för satsningar på en kommunal ekonomi i balans och satsningar på kommunens kärnverksamheter är det istället stora nedskärningar som majoriteten levererat.

Centerpartiets representanter i kommunstyrelsen

Caroline Schmidt, Oppositionsråd

Anton Stark

Erika Söderström

Jan-Erik Jonsson

Karin Hansson

Bengt-Åke Nilsson

Anna Guldbrand

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel