Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: När blev det dåligt med ungt engagemang?

Tänk om de vuxna, som lägger ned massvis med timmar på att kritisera alla unga klimatstrejkare, istället skulle engagera sig i utbildningsfrågor, vad mycket de skulle kunna åstadkomma då. Det finns långt mycket större problem att diskutera än några enstaka timmars frånvaro från skolan, skriver Bartosz Stroinski, vice förbundsordförande, förbundet Vi Unga

Vi befinner oss mitt uppe i den globala klimatstrejksveckan, miljontals unga kämpar för en bättre framtid ute på gator runt om i hela världen. Vi ser en generation av unga som visar kanske något av historiens största engagemang, för såväl den egna som för hela planetens framtid. Det startade för ett år sedan med att Greta Thunberg ensam satte sig utanför Sveriges riksdag för att klimatstrejka, till att bli en enorm rörelse med miljontals klimatkämpar runt om i hela världen.

Läs också insändaren: Att delta i FridaysForFuture är just nu en av de viktigaste saker du och jag kan göra – Nu behövs alla

Vad gör de vuxna då? Många stöttar de ungas engagemang. De tror på dessa unga människor som har mod och engagemang att uttrycka sina åsikter och som anstränger sig för att skapa en verklig förändring i en värld där ungas framtid står på spel. Det finns även en hel del vuxna som tyvärr väljer att fokusera på de få skoltimmar som de unga missar istället för att uppmuntra dem att belysa denna avgörande fråga som klimatfrågan är.

Facebook-grupper för diskussioner om samhällsfrågor svämmar över. I dessa grupper lägger många vuxna ner flera timmar på att oroa sig över och kritisera unga. De menar att “unga inte bryr sig om framtiden när de väljer att strejka istället för att gå i skolan och få kunskap”. Men vad spelar egentligen antalet timmar en elev befinner sig i skolan för roll? Skolan är till för att ge elever kunskap och det handlar inte om att sitta av tiden. Det viktiga är väl att en elev tar till sig kunskap och lär sig det den ska? Dessa unga har visat tillräckligt med ansvarstagande för vår framtid, de orkar väl även ta ansvar för att plugga några timmar på helgen? Det är precis så det fungerar när en elev är sjuk eller på tandläkarbesök, det den missar i skolan får den läsa sig till på helgen.

Tänk om de vuxna, som lägger ned massvis med timmar på att kritisera alla unga klimatstrejkare, istället skulle engagera sig i utbildningsfrågor, vad mycket de skulle kunna åstadkomma då. Utbildningsfrågor verkar stå högt för dem på agendan och i de frågorna finns långt mycket större problem att diskutera än några enstaka timmars frånvaro från skolan.

Den negativa bilden av att unga inte vill engagera sig, ta ansvar eller överhuvudtaget bry sig om någonting har ständigt spridits och återupprepats genom tiderna. Kanske är det nu när en global rörelse aktiverat miljontals unga som vi ser beviset på motsatsen, att unga faktiskt kan och vill engagera och organisera sig, ta ansvar och stå upp för sina värderingar och för framtiden. Är det verkligen ett engagemang som ska kritiseras?

Bartosz Stroinski, vice förbundsordförande, förbundet Vi Unga

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel