Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Motståndet mot rivningen av dammarna värnar ingen landsbygd

 
Fria vandringsvägar för fisk
Visa alla artiklar

Vi säger ofta att landsbygden ska leva. Vi vill ha något tillbaka för all miljöförstöring våra kommuner utsatts för. Men när det blir tal om att riva ut några dammar och kraftverk för att få tillbaka lite av den förstörda miljön, då blir det protester från flera håll, skriver William Jonsson i Bollnäs.

Jag bor i Norrland i en mindre stad. Vi norrlänningar brukar ofta tycka att vi offrat våra naturtillgångar utan att få någonting tillbaka. Ja förutom en förstörd miljö. Norrland står för över 90% av all vattenkraftsproduktion vilket givetvis påverkat miljön i våra åar och älvar negativt. Vi hade lax, havsöring och andra vandrade fiskarter i de flesta vattendrag. Idag har vi dammar som stoppar fisken att nå sina lekplatser vilket utrotat många naturliga bestånd. Dessutom har dammarna gjort att strömmarna som fisken leker i försvunnit.

Vi säger ofta att landsbygden ska leva. Vi vill ha något tillbaka för all miljöförstöring våra kommuner utsatts för. Men vad händer när det blir tal om att riva ut några dammar och kraftverk för att få tillbaka lite av den förstörda miljön? Då kommer det protester från flera håll. Ofta från de som säger sig värna om landsbygden och de som samtidigt tycker att Norrland är orättvist behandlat.

I min kommun Bollnäs handlar det idag om några småskaliga vattenkraftverk som ger så lite el att dom knappt är lönsamma. Dessa behövdes innan vi hade ett utbyggt elnät. Kanske för att driva en såg eller en kvarn. Idag är dom till större nackdel för miljön än vad dom ger i form av el. Ofta kan ett enda vindkraftverk ersätta över tio stycken småskaliga vattenkraftverk. Om man vill ha en jämförelse för mängden el som produceras.

Det blir inga lerdiken på sikt om man river en damm som många är rädda för. Inom några år är växtligheten tillbaka runt en strömmande å. Inom några år kommer även öringarna hitta tillbaka till dessa strömmar. I Jämtland rasade en damm och sanddeltat som blev kvar blev den populäraste badplatsen i den byn tills man åter lagade dammen och dränkte skiffersanden. En studie i Örebro visade att både dammägarna och de som bodde i närheten av dammar som rivits upplevde resultatet av rivningen som positiv trots en negativ inställning innan.

Jag vill ha bättre miljö där jag bor. Landsbygden behöver bättre miljö för att leva. Vi ska värna och bevara kulturen runt våra vattendrag och samtidigt skapa en så bra miljö för livet i vattendraget. En del reser till oss för att se kulturen och andra åker till oss för att livet i vattnet lockar. Den bästa upplevelsen vi kan ge oss alla är både vacker kultur och bra ekologisk miljö.

Dammar sätter idag effektivt stopp för både fisk och levande landsbygd.

William Jonsson, Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel