Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Minska matsvinnet i Gävleborg – släpp datumhysterin

Varje år slänger gävleborgare i snitt 45 kilo ätbar mat per person. En nyckel till att minska matsvinnet är att ändra inställning till datummärkningen. Vi uppmanar både matproducenter och konsumenter att släppa hysterin kring bäst före-datum, skriver Karl Andersson på nätbutiken Matsmart.

Annons

Sveriges totala matavfall uppgår till 1,3 miljoner ton varje år. Hushållen svarar för den största delen, men svinnet i butiker är också stort. Produktionen av den mängd mat som slängs motsvarar utsläpp av två miljoner ton koldioxid, eller ungefär en femtedel av utsläppen från Sveriges alla personbilar.

En av de viktigaste orsakerna till matsvinnet är okunskap om datummärkning. En Sifoundersökning visar att var femte svensk inte vet skillnaden mellan bäst före-dag och sista förbrukningsdag.

En Sifoundersökning visar att var femte svensk inte vet skillnaden mellan bäst före-dag och sista förbrukningsdag

Osäkerheten om datummärkningen visar på stor potential att minska matsvinnet. Bäst före-datum är bara en garanti från producenten att varan håller samma kvalitet som vid tillverkningstillfället. Men mat som flingor, ris eller kaffe blir inte dålig bara för att måndag blir tisdag och bäst före-datumet passeras.

Det är en skillnad mot livsmedel med den andra datummärkningen, sista förbrukningsdag. Livsmedel som är märkta med sista förbrukningsdag anses inte säkra att konsumera efter att datumet har passerats och får då varken säljas eller ges bort. Det gäller varor som köttfärs, fisk och skaldjur.

Vi uppmanar fler livsmedelsproducenter att komplettera sin datummärkning, så att ”Bäst före” kompletteras med ”Men inte dålig efter”. Livsmedelsverket har godkänt en sådan märkning och flera producenter har redan infört den.

Till konsumenter som vill minska matsvinnet säger vi: Våga lita på dina sinnen. Luktar, smakar och ser maten okej ut så är den också okej att äta. Var inte rädd för mat som har kort eller passerat bäst före-datum.

Hysterin kring datummärkningen är för stor. Ju fler producenter och konsumenter som släpper fokuset på datumet, desto mer kan matsvinnet i Gävleborg minska.

Karl Andersson, vd Matsmart

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel