Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Med lokala livsmedel blir vi mindre sårbara – det är en fråga om landets säkerhet

Vet är viktigare än någonsin att vi tillämpar handlingsplanen för den regionala livsmedelsstrategin, skriver centerpartisterna Caroline Schmidt och Magnus Svensson.

Coronavirusets utbrott har fått lavinartade effekter på den globala ekonomin och orsakat ett mycket ansträngt läge både inom sjukvården och på arbetsmarknaden. I tider då samhällsekonomin och försörjningen av livsmedel blir allt mer ansträngd är det viktigare än någonsin att vi värnar om de lokala livsmedelsproducenter och lantbrukare som vi har runt om oss i vår närhet. Under de senaste 20 åren har livsmedelsproduktionen i Sverige minskat. Detta gör oss sårbara. Denna trend måste brytas omedelbart.

Livsmedelsstrategin är viktigt utifrån flera perspektiv. För det första är det en fråga om säkerhet. Att kunna förse Sveriges medborgare med livsmedel och matvaror i en allt mer osäker tid gör oss mindre utsatta. För det andra är det en fråga om sysselsättning. Genom en ökad livsmedelsproduktion skapas fler arbetstillfällen som i sin tur främjar företag inom branschen. På så vis stimuleras både ekonomi och sysselsättning. För det tredje är det är fråga om miljö och hållbar utveckling. Genom effektivare miljöarbeten på våra gårdar runt om i länet kan vi minska utsläppen av växthusgaser samtidigt som vi skapar goda förutsättningar för en hållbar, närodlad och ekologisk matproduktion.

Centerpartiet gick till val på att stärka den regionalval livsmedelsproduktionen. Det är vår bestämda uppfattning att vi tillsammans med kommunerna och regionen måste samverka ytterligare för att säkerställa vår lokala livsmedelsproduktion. Genom att stärka den lokala livsmedelsproduktionen så stärker vi även landsbygden i regionen. Vi kommer fortsätta att aktivt driva frågan, både i regionen och våra kommuner. Just nu är det viktigare än någonsin att vi tillämpar den regionala livsmedelsstrategin och värnar om våra lokala matvaruproducenter.

Caroline Schmidt (C), ledamot regionfullmäktige

Magnus Svensson (C), regionråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel