Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Majoriteten har tappat greppet om ekonomin i Region Gävleborg

Vi Moderater står fast vid vårt erbjudande att tillsammans över blockgränserna diskutera Region Gävleborgs långsiktiga ekonomi. Det återstår nu att se om övriga partier antar erbjudandet eller fortsätter att avvisa oss, skriver de moderata regionråden i opposition Patrik Stenvard och Camilla Strömberg.

Det sparpaket som nu äntligen redovisats för att få en ekonomi i balans i Region Gävleborg är både luddigt och ospecificerat. Det bekymrar oss också att det inte tycks finnas någon långsiktighet och det visar tydligt att den politiska majoriteten tappat kontrollen över ekonomin.

Vi moderater är de första att skriva under på att vi tror att de som jobbar ute i verksamheterna kan sin verksamhet bättre än oss politiker. Att dumpa över ett sparpaket på knappt 600 miljoner, groteskt mycket pengar, utan tydliga direktiv eller ramar till verksamheterna framstår dock extremt oansvarigt.

När vi tillsammans med L, SVG och KD i våras la fram ett förslag om en kriskommission där samtliga partier skulle sätta sig ner och diskutera den allvarliga situationen möttes vi dessvärre av kalla handen. Under denna månads regionstyrelse påtalade vi detta igen, vi står fast vid vårt erbjudande att tillsammans över blockgränserna diskutera Region Gävleborgs långsiktiga ekonomi. Det återstår nu att se om övriga partier antar erbjudandet eller fortsätter att avvisa oss. För oss Moderater är det viktigt att vi verkligen går till botten med ekonomin för att se vart underskotten uppstår och hur vi kan jobba med detta. Det framstår omöjligt att lösa ett problem när man inte vet vad problemet är. Framåt ser vi också oerhörda utmaningar inom välfärden så det är av yttersta vikt att vi står väl rustade när den tiden kommer. Därför måste vi jobba förebyggande och långsiktigt istället för att släcka bränder.

Den politiska majoriteten verkar nu leva på hoppet att denna situation går över. Det är inte vår uppfattning. Vi ser istället ett stort behov av att öka intäkterna i regionen i form av fler arbetstimmar och mer skattemedel. Allting handlar inte om kostnader utan även intäkter. Just nu ser intäkterna ut att minska när vi går in i en lågkonjunktur medan kostnaderna ökar med en utmanande demografi. Det är riktigt oroande.

Är det någonting vi moderater kan så är det pengar, vi är också det parti som ser individen framför kollektivet. Skillnaden blir då att till skillnad från andra, som anser att det är bra och tillräckligt när 62 procent får vård i tid så ser vi varje unik individ av de 38 procent som inte fått vård i tid.

Vi kommer aldrig kunna acceptera att den (S)tyrande majoriteten blundar för patienten som inte får vård i tid och den allvarliga ekonomiska situationen. Gävleborgarna förtjänar mer än så.

Patrik Stenvard (M) Regionråd i opposition

Camilla Strömberg (M) Regionråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel