Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Livet för regnbågsfamiljer måste bli mer rättvist och jämställt i dagens Sverige

Den 3 maj är det Regnbågsfamiljernas dag som vi för andra gången i historien uppmärksammar i Sverige, skriver bland annat företrädare för Öppna Moderater.

Vi ser idag hur allt fler regnbågsfamiljer bildas och de blir en växande grupp i samhället. Familjebildning för hbtq-personer sker inte längre bara genom att homosexuella män och kvinnor gemensamt skaffar barn utan nu finns fler möjligheter för att bilda familj. Kvinnor får hjälp med insemination, män och par vänder sig utomlands för att genomgå surrogatprocesser och adoptioner. Det gemensamma är att barnlängtan skapar nya vägar till att bilda fler regnbågsfamiljer.

Vi ser hur det växer fram föräldragrupper och initiativ till att finna fler sociala sammanhang där familjer som delar samma erfarenheter kan mötas. Det startas till exempel också allt fler lösningar inom barnomsorgen i storstadsregionerna där familjer fritt kan välja förskola där acceptansen för regnbågsfamiljer är en självklarhet.

Hur är det då i generellt i Sverige med familjepolitiken för regnbågsfamiljer? Speglar system, lagar och regler verkligheten eller försätter vi familjer i situationer där framförallt barnen kan mötas av en diskriminering eller än värre möta en laglös verklighet?

Inom Öppna Moderater har vi satt upp ett mål att komma vidare med vår familjepolitik inför valet 2022. Det finns flera områden vi behöver ta stora steg inom, dels på kort sikt dels på lång sikt. Det är viktigt att göra nödvändiga strukturella förändringar men samtidigt lösa de problem som finns här och nu.

Frågor som vi bland annat kommer belysa är köns- och antalsneutrala lagar. Ett barn borde kunna ha fler vårdnadshavare än två och könet på dessa bör absolut inte spela någon roll från lagens sida. Den fria rörligheten inom EU måste försvaras och barn ska inte behöva adopteras av en fastställd vårdnadshavare i ett annat land, bara för att familjen består av ett samkönat par. Ett annat exempel är att föräldrapresumtion borde vara könsneutralt vilket det inte är idag. Vi behöver se på ersättningssystem för vårdnadshavare och då också öppna upp för möjlighet att spegla dagens regnbågsfamiljer och framtidens familjekonstellationer. Det behövs också göras förändringar i lagen för att säkra den juridiska situationen för barn och familjer som bildas genom surrogatarrangemang, och detta oavsett om vi i Sverige kommer tillåta altruistiskt surrogatvärdskap eller inte.

Öppna Moderater ser fram emot att kunna presentera viktiga och nödvändiga förslag när vårt politikutvecklingsarbete är klart. Målet är självklart att göra livet för regnbågsfamiljer mer rättvist och jämställt i ett modernt samhälle där alla familjer är lika mycket värda.

Kim Nilsson, förbundsordförande Öppna Moderater

Sophia Ahlin, vice förbundsordförande Öppna Moderater

Tobias Björk, vice förbundsordförande Öppna Moderater

Anette Heilbrunn Saxby, ansvarig för området familjepolitik i politikutvecklingsarbetet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel