Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Låt vägkanterna få bli en reträttplats för våra vilda blommor

Det är nödvändigt att ta hänsyn  till mångfalden i en tid när pollinerande och andra insekter försvinner i en oroväckande takt. Deras naturliga platser, ängarna och betesmarkerna överges och växer igen. Vägkanterna blir reträttplatser för många växter och därmed också för insekterna, skriver Per-Olof Erickson, Naturskyddsföreningen.

I kanterna av vägar och cykelbanor växer nu blåklocka, käringtand, rödklöver, ängsviol, allehanda fibblor och kanske även kattfot och ormrot. Blommorna avlöser varandra som pollen -och nektargivare. Artrikedomen gör att specialisterna i insektsvärlden också hittar sitt.

För att blommorna skall överleva är slåtter nödvändigt. Men inte kortklippning från tidig vår till sen höst utan slåtter tidigast i mitten av augusti, så blommorna får blomma och insekterna får flyga. Det är nödvändigt att ta hänsyn  till mångfalden i en tid när pollinerande och andra insekter försvinner i en oroväckande takt. Deras naturliga platser, ängarna och betesmarkerna överges och växer igen. Vägkanterna blir reträttplatser för många växter och därmed också för insekterna.

För att rädda den biologiska mångfalden och för att göra kanterna vid vägar och cykelbanor intressanta, spännande och vackra bör kommuner sluta att klippa dessa kanter redan innan midsommar.

Per-Olof Erickson, Naturskyddsföreningen i Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel