Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Låt utländska tandläkare och läkare läsa svenska i Loos eller Ramsjö

Vi i Gävleborg borde göra som man gör i Dalarna: Satsa på att erbjuda tandläkare och läkare språkkurser i svenska på landsorten - t ex i Loos eller Ramsjö – där det finns bra lokaler. Förutom att tillföra pengar och kreativa människor till bygden så skulle det också underlätta rekryteringen av behöriga lärare till Ljusdals kommun, skriver Kjell Söderberg, Socialradikala Demokraterna.

Det finns många utbildade och erfarna läkare och tandläkare bland de nyanlända. Eftersom jag är delägare i ett tandvårdsföretag känner jag väl till situationen för tandläkare med legitimation utanför EU/EES.

För att få svensk legitimation finns två alternativ: Gå kompletteringskursen för utländska tandläkare eller att göra ett teoretiskt prov. De som klarar provet får genomgå ett praktiskt prov och därefter tjänstgöra 6 månader med handledning innan de erhåller svensk legitimation.

Problemet är att det bara finns 46 platser på kompletteringskurserna. Samma sak gäller också för dem som vill göra det teoretiska provet. De fåtaliga platserna är fulltecknade efter 5 – 10 minuter under första anmälningsdagen. Dessutom är det teoretiska provet svårt och få blir godkända. En förklaring är deltagarnas bristande kunskaper i svenska språket, då alla frågor och svar skall vara på svenska. I fjol var det bara ett 40-tal, som klarade både det teoretiska och praktiska provet av totalt 608 personer.

Situationen är likartad på läkarsidan. Jag har en god vän som arbetade som ögonspecialist i Syrien. Efter sex år i Sverige lyckades hon komma in på kompletteringskursen. När hon är klar måste hon börja om och arbeta som AT-läkare 1,5 år innan hon får svensk legitimation.

Idag finns det över 300 lediga tandläkartjänster. Region Dalarna har försökt lösa tandläkarbristen genom att locka till sig ett 30-tal portugisiska tandläkare. Portugal är ett av få länder inom EU som har överskott på tandläkare, beroende på att dubbelt så många tandläkare utbildas i Portugal än i Sverige

Region Dalarna har satsat på en intensivkurs i svenska för att de portugisiska tandläkarna skall klara av att arbeta i Sverige. Region Dalarna har valt landsbygdskommunen Malung som sin kursort.

Varför inte göra samma sak i Gävleborg? Vad sägs om att förlägga en intensiv kurs i svenska för utländska läkare och tandläkare till Ramsjö eller Loos? Det finns bra lokaler på båda orterna. Det underlättar rekryteringen av behöriga lärare till Ljusdals kommun eftersom det är eftertraktat att undervisa en motiverad studiegrupp. Kursen skulle också tillföra pengar och kreativa människor till bygden.

Goda kunskaper i svenska språket ökar möjligheterna för utländska tandläkare och läkare att få sin svenska legitimation. Det medför ökad tillgång på legitimerade tandläkare och läkare.

Den offentliga vården kunde få nytta av en sådan utveckling och minska sitt beroende av dyra bemanningsföretag.

Kjell Söderberg, Socialradikala Demokraterna SRD

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel