Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Låt härliga Hudiksvall bli hållbara Hudik!

Den 20 september träffas engagerade företagare, kommunen och jag för att sporra varandra att ta nya steg framåt för en klimatsmartare och mer cirkulär utveckling. I frukostdiskussionen kommer jag med fem utmaningar, skriver Mattias Goldmann.

Kan Hudik bli det cirkulära föredömet? Gävleborg ligger på topp-tre när det gäller antal inlämnade patent och har många UF-företagare; unga entreprenörer som tagit steget att starta eget. Kan vi systematiskt utnyttja detta driv och denna kreativitet för att påskynda omställningen till ett cirkulärt samhälle, där vi drar nytta av det imponerande arbete kommunens återvinningscentral gör? Här återvinns sådant som andra deponerar som gipsväggar och planglas, och här renoveras cyklar som sedan lånas ut via biblioteken – men kommunen vill gå längre och förädla fler material som erbjuds cirkulära entreprenörer.

Kan vi skapa nya gröna jobb? I linje med kommunens satsning på att mer systematiskt göra avfall till resurs, kan omställningen till cirkulärt förstås ge nya jobb. Sådant vi annars importerar kan ni tillverkas, förädlas eller återbrukas lokalt. Det är särskilt relevant i Gävleborg som har näst högst arbetslöshet i landet.

Kan vi gemensamt sätta kortsiktiga mål? På nationell nivå har politiken i bred enighet satt ambitiösa mål för 2030 och 2045, då vår klimatpåverkan som nation ska vara nettonoll. Hudiksvalls klimat- och energistrategi följer dessa mål exakt, men varken Sverige, Gävleborg eller kommunerna i länet har kortsiktiga mål för denna mandatperiod eller kommande år. Efter att Naturvårdsverket nu visat att svensk klimatpåverkan åter ökar, så är det särskilt angeläget att snabbt börja vända utsläppen nedåt – annars tilltar hopplösheten och uppgivenheten.

Kan vi hitta belöningssystem för hållbara delsegrar? Det som mäts, sker och det som belönas, upprepas. Det är en enkel sanning som vi i miljö- och klimatsvängen alltför ofta slarvar med eftersom det finns något viktigare slutmål längre fram. Kopplat till de kortsiktiga målen, som vi också vill se för enskilda verksamheter, bör det finnas segrar att fira och belöningssystem för de som varit delaktiga.

Kan vi systematisera våra förväntningar på stöd från kommunen? Hudiksvalls kommuns klimat- och energistrategi som dokument, återvinningscentralen som samlingspunkt och många andra delar av kommunen sträcker tydligt ut en hand till medborgarna och näringslivet – målen nås inte om vi inte samverkar. Detta är också ett bra tillfälle att konkretisera vad som behövs från kommunen för att kunna höja ambitionerna; låt oss systematisera förväntningarna och önskelistan!

Detta och mycket mer vill vi samtala om på frukostmötet på Ulvbergets återvinningscentral i Hudiksvall i september, som ett led i att Glada Hudik blir det Hållbara Hudik omvärlden behöver!

Mattias Goldmann, VD, tankesmedjan Fores

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel