Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Kvinnor som är utsatta för våld i nära relationer behöver extra mycket stöd nu

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Vi vet att mäns våld mot kvinnor blir värre under tider av kriser eller katastrofer. I en tid då samhället sluter sig så ökar ofta kvinnors utsatthet, och isolering i hemmet är förenat med fara för en kvinna som lever i en våldsam relation, skriver S-kvinnorna i Gävleborg Ingrid Hedin Amrén och Matilda Sundquist Boox.

Mäns våld mot kvinnor är ett allvarligt och utbrett samhällsproblem som drabbar kvinnor från alla åldersgrupper, bakgrunder och samhällsklasser. Brottsförebyggande rådet (BRÅ) kom i dagarna med ny statistik som visar att 16 kvinnor föll offer för dödligt våld av en man som hon hade, eller hade haft, en nära relation med under år 2019.

Statistiken visar också att 38 200 fall av anmälningar gällande misshandelsbrott mot kvinnor kom till polisen under 2019. Det är en ökning med två procent mot föregående år, men mörkertalet torde vara stort.

Samtidigt vet vi att mäns våld mot kvinnor blir värre under tider av kriser eller katastrofer, likt den vi ser nu till följd av coronaviruset. I en tid då samhället sluter sig så ökar ofta kvinnors utsatthet, och isolering i hemmet är förenat med fara för en kvinna som lever i en våldsam relation.

Erfarenheter från Kina visar att mäns våld mot kvinnor i nära relation har ökat under tiden då coronaviruset härjat och människor varit isolerade hemma. I Sverige varnar kvinno- och tjejjourerna för att en liknande utveckling kan ske även här. Regeringen presenterade därför tillsammans med övriga januaripartier ett anslag på 100 miljoner till organisationer som arbetar med våld i nära relation. Det är bra.

Den tid vi nu lever i, där alla måste ta ansvar för att minska smittspridningen, innebär också att kvinnor som redan lever i utsatthet blir mer utsatta och samhället behöver därför ta ansvar för detta.

Ingrid Hedin Amrén, ordförande S-kvinnor Gävleborg

Matilda Sundquist Boox, vice ordförande S-kvinnor Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel