Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Kan verkligen Moderaterna styra Gävleborg?

Att bedriva oppositionspolitik enbart med hittepå och överspänd retorik är inte tillräckligt. Länets invånare har rätt att veta vilken politik man får med en moderatledd regionledning, skriver Jan Lahenkorva (S), regionråd.

Att vara oppositionspolitiker är ett viktigt uppdrag. Oppositionens roll är att dels granska och ifrågasätta kommun- eller regionledningen och dels utifrån sitt partis åsikter och värderingar framförallt presentera en egen politik med egna prioriteringar.

I Region Gävleborg har Moderaterna sedan många år försökt att vara det ledande oppositionspartiet. De gör sitt bästa för att kritisera majoriteten och dess politik. Om de är framgångsrika är upp till andra att värdera, men jag konstaterar att de tänjer ordentligt med fakta för att ibland passera gränsen för hittepå och lögner. Mest känt är sannolikt fiktionen om att uteblivna reklamintäkter i kollektivtrafiken skulle uppgå till drygt 20 miljoner kronor – i verkligheten handlar det om ett par miljoner kronor. Nu senast att regionledningen med berått mod anstränger sig för att förhindra patienter från att få vård.

Att bedriva oppositionspolitik enbart med hittepå och överspänd retorik är inte tillräckligt. Länets invånare har rätt att veta vilken politik man får med en moderatledd regionledning. Eftersom M väljer att tiga om vilken politik man avser föra för länet återstår nu endast att se hur moderat politik slår i näraliggande regioner där moderaterna styr.

I Stockholm har stora varsel inom hälso- och sjukvården aviserats med omfattande personaprotester och omfattande patientoro som följd. Region Stockholm har enligt M för många läkare och sjuksköterskor. I Region Dalarna försvinner Folktandvården från flera orter på landsbygden, till ortsbefolkningens vrede och ängslan. I Region Uppsala har en förtroendekris visavi M uppstått efter att ett nytt arbetstidsavtal på Wiks folkhögskola lett till att lärare sjukskriver sig och säger upp sig.

Är det stora uppsägningar och centraliseringar vi har att vänta med en moderatledd regionledning? Varför skulle moderaterna agera annorlunda i Gävleborg än i de regioner de styr. Moderat politik är moderat politik oavsett om det är i Stockholm, Dalarna, Uppsala eller i Gävleborg. Vem minns inte att en av Gävles ledande moderater i valrörelsen 2018 ville koncentrera länets sjukvård till Gävle sjukhus på bekostnad av övriga sjukhus i länet? Tystnaden från M var kompakt.

Den som tiger samtycker?

Jan Lahenkorva (S), regionråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel