Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Kan man ta reda på varför friskolor lyckas bättre än kommunala skolor?

Det skulle vara väldigt intressant att göra ett experiment och jämföra hur man leder skolor i privat regi respektive i den kommunala regin. Vågar någon kommun testa på en riktig jämförelse? undrar Björn Sedwall.

Annons

"Friskolans ägare plockar ut stora vinster från skolan" - så kan man med jämna mellanrum läsa eller höra i kommentarerna om friskolor.

Hur kan friskolorna lyckas när de kommunala skolorna inte går så bra. Friskolor och kommunala skolor får, vad jag vet, samma pengar per elev.

Det skulle vara väldigt intressant om man kunde göra ett experiment:

Kommunen plockar bort alla som har med skolan att göra (även politikers inblandning) och sedan skulle man låta ledningen för ett par av de friskolor som går bäst (de som plockar ut störst vinst) ta hand om verksamheten. Detta experiment skulle få pågå i, låt oss säga två år. Sedan skulle det göras en utvärdering.

Eller varför inte dela på de kommunala skolorna, hälften sköts på “vanligt” sätt och hälften sköts av friskolerepresentanter. Då behöver kommunens representanter inte bli sysslolösa.

Undrar om det finns någon kommun som skulle våga göra ett sådant experiment?

Björn Sedwall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel