Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Kan en domstol avgöra om din kristna tro är "genuin"?

Jag efterlyser studier om ”rättssäkerhet” i utredningar. Människor med traumatiska upplevelser förväntas under tidspress vid ett enda förhörsliknande samtal med främmande människor ge ett uttömmande underlag för ett rättssäkert beslut, skriver Margareta Sidenvall, ordförande för Hudiksvall-Nordanstigs asylkommitté.

Migrationskommittén skall i augusti presentera en ”bred uppgörelse” om migration och asyl.

Röster för en human migrationspolitik får allt mindre utrymme i den politiska debatten. Centerpartiets Jonny Cato skriver (SvD 200513) ”de partier som på riktigt vill bort från det lappande och lagande som kännetecknat svensk migrationslagstiftning de senaste åren måste nu anstränga sig för att kompromissa”. Behöver inte partier som vill stänga gränser eller sätter upp ”volymmål” kompromissa”?

Utgångspunkt i arbetet borde vara att asyl är en rättighet för dem som flyr undan våld och förtryck. Världens våldsutsatta människor kommer inte att följa ”volymmål” i Sverige. Skall definition på tortyr, våld och förföljelser omdefinieras årligen för att anpassas till ”volymmål” – eller skall nya definitioner råda när ”volymmål” uppnåtts redan i oktober?

Jonny Cato skriver vidare ”det är för få personer som fått avslag som återvänder … det har släppts flera studier som konstaterar att återvändarprocessen behöver bli mer effektiv”.

Jag efterlyser studier om ”rättssäkerhet” i utredningar. Människor med traumatiska upplevelser förväntas under tidspress vid ett enda förhörsliknande samtal med främmande människor ge ett uttömmande underlag för ett rättssäkert beslut. Inom psykosocialt omhändertagande är det känt att traumatiserade personer behöver trygga samtalsformer vid återkommande tillfällen för att kunna ge en genomgripande och nyanserad berättelse

På Asylkommissionens uppdrag har i april 2020 gjorts en enkätstudie av ensamkommande unga i Sandviken. För bemötande vid asylintervju svarade 42 % dåligt och bara 8 % bra. Av dem som kom till Migrationsdomstol upplevde 9 av 12 dåligt och endast 1 av 12 bra bemötande.

N och Z valde att fly till ett land där de skulle få leva fritt som kristna. N firade sitt efterlängtade dop med att tatuera in ett väl synligt kors och ordet ”Christ” på sin arm. Migrationsverket och Migrationsdomstol fastställer, trots ett otal intyg som stärker N och Z:s berättelse, att deras tro ”inte är genuin”. En familj med två små barn skall utvisas till Afghanistan.

Enligt World Watch List 2020 ligger Afghanistan på andra plats av de elva länder i världen som bedöms ha nivån ”extrem förföljelse” av kristna.

I Konvertitutredningen framgår att av dem som kyrkor och samfund bedömts vara ”genuint kristna” får 68% utvisningsbesked. Är det rättssäkert att en sekulär myndighet och domstol bedömer en kristens ”genuina tro”?

Margareta Sidenvall, ordförande för Hudiksvall-Nordanstigs asylkommitté

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel