Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Kan effekten av coronan vara positiv för landsbygden ?

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

I och med coronapandemin har vi upptäckt att vår självförsörjningsgrad ligger på runt 50% i Sverige, en rent katastrofalt låg siffra som inte alla hade en aning om. Ett land som inte kan försörja sitt eget folk med mat är ett fattigt folk, dessutom otryggt. Detta kan ge ett uppsving för de bönder som fortfarande kämpar med dålig lönsamhet, skriver Ingvar Persson, Vallsta.

Coronapandemin går som en löpeld över jordklotet. Alla kommer på ett eller annat sätt att bli påverkade. De flesta av oss känner av den som en vanlig förkylning som går över på några dagar, medan andra drabbas hårdare, och ett relativt litet antal människor avlider.

Problemet med denna sjuka är att det för närvarande inte finns något effektivt botemedel för de som blir riktigt sjuka. Forskarna jobbar stenhårt med att finna ett sådant, och det kommer så småningom ett vaccin som biter, men det är ingen som exakt vet när, 3-15 mån?

Världen kommer med stor säkerhet att förändras. Att flacka runt klotet för att söka upplevelser och lycka kommer att minska. Man har också upptäckt att tekniken gjort att massor av arbeten kan skötas hemifrån, till och med från landsbygden. Detta har varit betydligt svårare för tio år sedan. Jag ser att trafiken på vägarna har minskat kraftigt, och det är positivt med tanke på miljön.

Nästan alla drabbas dock av ekonomin som faller stort. Arbetslösheten kommer att stiga kraftigt, kanske upp till 15-20% innan året är slut. Löneökningar kommer det nog bli svårt att begära. De som har det svårast, om man bortser från de riktigt sjuka, är upplevelsebranschen. De som bedriver sådan verksamhet har det verkligt svårt, och många kommer tyvärr att slås ut. Staten, dvs alla vi medborgare, går nu in med enorma summor pengar för att stötta upp och lindra så mycket man mäktar med. Och det är bra men det kommer ändå inte att räcka till.

Så småningom kommer detta elände att blåsa över, efterverkningarna kommer att kännas av i många år. Många kommer att upptäcka att det går att bosätta sig och leva på landsbygden. Billigare bostäder, kanske lite självhushåll med trädgård och höns. Närhet till jakt och fiske inte att förglömma.

Vi har också upptäckt att vår självförsörjningsgrad ligger på runt 50%, en rent katastrofalt låg siffra som inte alla hade en aning om. Ett land som inte kan försörja sitt eget folk med mat är ett fattigt folk, dessutom otryggt. Detta kan ge ett uppsving för de bönder som fortfarande kämpar med dålig lönsamhet. Kanske kommer fler att försöka hålla landskapet öppet. Vi har låtit mer än 1 miljon hektar åkermark växa igen sedan andra världskriget.

Kanske att detta elände har haft något gott att tillföra.

Ingvar Persson, Vallsta

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel