Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Jag vill inte dö hemma under ovärdiga förhållanden – Hospice behövs!

Hur vet regionpolitikerna att de flesta vill dö hemma? Ett jätteproblem är att så många lever i misär pga bristande insikt om sitt eget vårdbehov och tackar nej, när de faktiskt erbjuds olika former av hjälpinsatser. Man får dö av svält. Man får gå ut i nattkylan utan att hitta hem. Hur många demensboenden är under planering? undrar distriktsläkaren Agneta Iveslätt Bohman.

Hospice behövs - hur vet regionpolitikerna att de flesta vill dö hemma? Men ofta är hospice-platser främst reserverade för personer med cancer. Övriga personer som med åren blir multisjuka och får hjärtsvikt, svår värk, rörelsehinder och dessutom förlorar syn, hörsel och förstånd - vart ska de ta vägen?

När hemtjänst inte räcker till finns kanske hemsjukvård att tillgå. Kan fungera utmärkt med riktade insatser till personer som har anhöriga och personer som är klara i huvudet och följer ordinationer. Sjukhusklinikerna behöver skriva ut ”färdigbehandlade” eftersom en annan vårdform kan duga bra. Det finns så kallade kortidsplatser på särskilda boenden. Men vad har hänt? Korttidsplatser är upptagna av personer som beviljats permanent boende, dvs är så multisjuka eller handikappade att de absolut inte kan bo hemma längre. Historiskt fanns det fattighus, därefter ålderdomshem- ofta med en sjukhemsavdelning intill bemannad av sjuksköterska dygnet runt och snart är även de särskilda boenden historiska. Är det konstigt att kostnaderna för hemtjänsten skenar?

I hemsjukvården bedrivs nu många verksamheter, som förr gjordes på sjukinrättningar, t ex måste omläggningar av bensår göras under förhållanden, som är arbetsmiljömässigt dåliga och ibland tom ohygieniska. Intravenösa dropp ges. Avstånden som nattsköterskor kör för att ge smärtstillande injektioner i olika delar av en glesbygdskommun är gigantiska. Andra praktiska problem uppstår. Vem ska hämta ut medicin på apoteket, som plötsligt behövs, när vederbörande inte är beviljad hjälp för detta och det inte finns någon anhörig, som kan hjälpa till?

Om tio år kommer antalet 80-åringar att vara dubbelt så många som nu. 20% av 80-åringarna är dementa och 50% av 90-åringarna. Ett jätteproblem är att så många lever i misär pga bristande insikt om sitt eget vårdbehov och tackar nej, när de faktiskt erbjuds olika former av hjälpinsatser. Man får dö av svält. Man får gå ut i nattkylan utan att hitta hem. Hur många demensboenden är under planering?

Jag vill inte dö hemma under ovärdiga förhållanden. Med hjälp av advokat har jag skrivit en framtidsfullmakt med i princip följande innehåll, att om det finns ett medicinskt underlag och mina barn tycker det, ska jag, även om jag protesterar placeras på ett hem.

Om det finns ett sådant…

Agneta Iveslätt Bohman, distriktsläkare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel