Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ingen rättvisa värd namnet utan rättvisa för samerna!

Girjas sameby vann rättsprocessen mot svenska staten. Trots dessa sena framsteg är det ändå djupt beklagligt att urbefolkningen tvingats processa med staten för något som egentligen borde ha varit helt självskrivet, nämligen rättigheterna till sina förfäders land, skriver Erik Lennestål, pastor i Equmeniakyrkan Söderhamn.

Annons

Den 6 februari varje år firas samernas nationaldag. I år den 9 februari bjuder Söderhamns kommun, Studieförbundet Bilda och Equmeniakyrkan Söderhamn in till ”en dag i Sápmis utkant,” med jojk, mässa, konst, och föreläsning om samernas nutid och framtid i Sverige. Vi vill fira Skandinaviens urfolk och deras rika kultur. Vi vill synliggöra att även Åarjelmïere (Söderhamn) är en del av samernas land och belysa ett akut fortsatt behov av avkolonisering av och rättvisa för samerna.

För bara några veckor sedan fick vi ta del av det glädjande beskedet att Girjas sameby, efter en lång och utdragen rättsprocess mot svenska staten, äntligen fått rätt att själva få råda över jakt- och fiskerätterna. Jag har goda förhoppningar att vi nu kan få se en kedjereaktion som sannolikt kommer att föra med sig ett tydligare lagstadgat stöd också för andra samebyar. Trots dessa sena framsteg är det ändå djupt beklagligt att urbefolkningen tvingats processa med staten för något som egentligen borde ha varit helt självskrivet, nämligen rättigheterna till sina förfäders land. Men samtidigt är det nog just här det går någon slags skiljelinje.

Sverige var ett av de länder som tog initiativet till att arbeta fram FN:s ILO-konvention 169 om urfolks rättigheter, men har sedan 1991 konsekvent underlåtit att ratificera den! Konsekvensutredningar har tillsatts, men ju längre vi väntar med att komma vidare, desto lättare är det att glömma, vända dövörat till och tiga.

Jag tror ärligt inte att vi kommer att ta samers hjärtefrågor på allvar förrän de får landa i våra egna hjärtan, same liksom icke-same. Precis som många andra barnfamiljer gick jag under jullovet på bio för att se filmen ”Frost 2”. Och även om ”tundrafolket” med sina renar framställdes mer eller mindre som ”ädla vildar” tror jag ändå att filmen bidrar med en viktig lärdom: Ingen verklig förändring sker förrän det får bli personligt och förrän vi, liksom Elsa, gör upp med vårt koloniala förflutna och faktiskt vågar riskera något. Förmodligen kommer allt inte att gå att ställa till rätta utan att det kostar Arendal (eller Sverige!) något, men så är ju verkligheten sällan som en Disney-film. Och rättvisa får kosta!

Vi har alla ett ansvar. Låt 2020 bli året då vi äntligen kommer vidare med en avkoloniseringsprocess som ägs av stat, kommun, region, hela civilsamhället, och framför allt av alla oss. Låt det landa i hjärtat och börja med oss i vetskap om att det inte finns någon rättvisa värd namnet utan rättvisa för samerna!

Erik Lennestål, pastor Equmeniagaerhkoe Åarjelmïere (Equmeniakyrkan Söderhamn)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel