Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Illa att arbetsförmedlingen används som slagträ i debatten

 
Arbetsförmedlingens neddragningar i Hälsingland
Visa alla artiklar

Under hösten och våren har debatten om arbetsförmedlingen gått varm, i ett minst sagt hårdnat debattklimat. Det är illa att arbetsförmedlingen används som ett slagträ i den politiska debatten. Debattörer från både vänster och höger slirar på sanningen om arbetsförmedlingens nuvarande och kommande roll och om vad som egentligen ligger till grund för de drastiska förändringar som sker nu. Vi tar tillfället i akt att reda ut begreppen, skriver tre socialdemokratiska riksdagsledamöter från Gävleborg.

I december fick Moderaterna och Kristdemokraterna, med stöd av Sverigedemokraterna, igenom sin budget i riksdagen. Den innebär kraftigt minskade anslag till Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingens förvaltningsanslag minskades med 892 miljoner och anslaget för arbetsmarknadspolitiska insatser minskades med 2,7 miljarder jämfört med övergångsbudgeten. Det innebär ett hårt slag mot arbetsmarknadspolitiken och därmed mot möjligheterna att stärka och hjälpa nyanlända och långtidsarbetslösa i att få ett arbete. Mindre resurser innebär färre medarbetare och mindre verkstad. Detta slår förstås allra allvarligast mot kommuner med högst arbetslöshet.

För att reda ordning i det politiska kaoset som var under hösten slöt Socialdemokraterna i januari en överenskommelse med Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet. Överenskommelsen kom till genom långa förhandlingar och består av 73 punkter. En av de punkterna Centerpartiet och Liberalerna drev var att reformera arbetsförmedlingen i grunden. Huvudingången är att arbetsförmedlingen ska fokusera på myndighetsansvar i form av bland annat arbetsmarknadspolitisk bedömning, kontroll av arbetssökande och av fristående aktörer, digital infrastruktur och statistik och analys. Arbetet med att rusta och matcha arbetssökande kommer i stor utsträckning utföras av andra aktörer. Därför har regeringen nu gett i uppdrag till Arbetsförmedlingen att utreda hur en sådan reformering ska genomföras och planera för genomförande år 2021.

Viktigt är att varken i januariöverenskommelsen eller i regeringens övergångsbudget som förlorade omröstningen i höstas finns någonting om minskade anslag till arbetsförmedlingen. Det är så klart befängt att tro att plötsligt kraftigt minskade resurser kan resultera i en trygg, genomarbetad omorganisation. Moderaternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas handlande är oansvarigt mot både medarbetare och arbetssökande.

Vi socialdemokratiska riksdagsledamöter från Gävleborg hade givetvis hellre sett att valresultatet var ett annat och att vi hade kunnat bygga samhället med mer socialdemokratisk politik och därmed mer jämlikhet. Vi vet att arbetsförmedlingen var i behov av förändringar för att öka förtroendet för myndigheten och under föregående mandatperiod har enorma insatser gjorts. Arbetslösheten är nu rekordlåg! Vi är ytterst tveksamma till att återigen göra en kapitalistisk marknad av arbetsmarknadsarbetet, med de arbetslösa individerna som insats. Vi har besökt arbetsförmedlingar i hela länet och träffat mycket skickliga och engagerade förmedlare, arbetsterapeuter och chefer. Det är beklagligt att stor del av den kompetensen inte får stanna kvar på myndigheten och göra det de kan bäst, i det forum som vi anser är bäst lämpad för uppdraget.

Vårt mål är en arbetsförmedling med rätt redskap för att kunna möta de behov som är stora i form av behovsinventering, kompetensutveckling och matchning på arbetsmarknaden.

Åsa Lindestam

Patrik Lundqvist

Elin Lundgren

Socialdemokratiska riksdagsledamöter från Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel