Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Idrottsrörelsen – en stark motor för integration

I idrottsrörelsen hittar vi glädjen i att röra på oss, vi möts över gränser, utmanas och lär oss nya saker. Det mervärde som idrottsrörelsen skapar är fantastiskt, skriver Gudrun Ekblom och Pia Hillgren.

Någon tar sina första stapplande skär på isen i nya skridskor, någon annan springer varv på varv runt en löparbana i duggregnet. Barn, unga och vuxna samlas kring något man vill lära sig, en idrott, men det slutar ofta med så mycket mer. I idrottsrörelsen hittar vi glädjen i att röra på oss, vi möts över gränser, utmanas och lär oss nya saker. Vi får kunskaper för livet som inte bara rör den direkta idrottsutvecklingen – vi får språkkunskaper, nya vänner, kunskap om föreningsliv, demokrati, värdegrund och sociala koder. Ibland leder det till ett jobb tack vare det utökade nätverk som kommer på köpet i idrottsgemenskapen. Idrotten är en av landets bästa integrationsmotorer.

Det mervärde som idrottsrörelsen skapar är fantastiskt. Våra idrottsföreningar har genom åren erbjudit språkkaféer, datakurser, kulturkvällar med musik och dans varvat med spel och lek eller drop-in-språkträning.

Vi får kunskaper för livet som inte bara rör den direkta idrottsutvecklingen – vi får språkkunskaper, nya vänner, kunskap om föreningsliv, demokrati, värdegrund och sociala koder

Totalt sett har idrottsrörelsen anordnat hundratusentals aktiviteter i nästan samtliga av landets kommuner. Gävleborgs Idrottsförbund har, enbart under 2018, engagerat 4 100 deltagande personer, involverat 43 idrottsföreningar och genomfört 1 304 aktivitetstillfällen inom ramen för vårt integrationsarbete. Men för oss är det här arbetet viktigare än siffror. Vi vill att vårt arbete med inkludering blir en naturlig del av idrottsrörelsen där alla känner sig välkomna, vill stanna, vill utvecklas och även själva vill delta i utvecklingen av idrotten.

Det kan finnas större eller mindre hinder för att börja idrotta och de hindren kan variera beroende på var du bor, hur mycket idrotten kostar och hur nära du har till idrotten till exempel. Hindren är individuella och det är också en del i idrottens strategi att bli ännu bättre på att göra det enklare för alla att vara med, oavsett bakgrund.

Det finns utmaningar. Därför är det så viktigt att våra satsningar är långsiktiga, och inte bara blir enskilda korta projekt. Därför är det bra att regeringen nu ser stödet till idrotten för integrationsarbete som ett årligt stöd och inte tillfälligt.

Genom våra idrottsföreningar ger vi fler människor möjlighet att öka sin kunskap och bildning för sin personliga utveckling och delaktighet i samhället. Vår hemmaplan är klubbstugan och föreningslokalen, där vi dagligen möter människor i olika åldrar och med skiftande bakgrunder och förutsättningar. Människor som får möjlighet att påverka sin hälsa och livssituation genom att uppleva rörelseglädje tillsammans med andra, delta i folkbildningsarbetet, bygga nätverk och relationer och stärka sitt engagemang inom idrotten, vilket gör oss inom idrotten ännu starkare. Just i dessa möten bidrar idrottsrörelsen till att göra Sverige starkare.

Gudrun Ekblom, ordförande, Gävleborgs Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Gävleborg Pia Hillgren, verksamhetsledare Projekt och inludering, Gävleborgs Idrottsförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel