Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ideella ledares fantastiska insatser får inte tas för givna

Idag tar idrotten emot ett pris som gör oss stolta. 5i12-rörelsen som arbetar mot främlingsfientlighet och rasism, för mänskliga rättigheter och alla människors lika värde. Tack alla ideella ledare, förtroendevalda och aktiva inom idrottsrörelsen. Ni gör en otrolig viktig och avgörande insats. Ert arbete får inte tas för givet, skriver Björn Eriksson och Gudrun Ekblom.

2019 års pris till oss alla i idrottsrörelsen från 5i12-rörelsen har följande motivering:

”Det stora ideella folkrörelsearbete som görs för både vuxna, barn och ungdomar. Idrotten har i hela sin organisation på ett medvetet och positivt sätt utvecklat en värdegrund för människors lika värde, möjligheter och rätt, och mot främlingsfientlighet och rasism. Idrottsrörelsen har också en stor betydelse för folkhälsan och är ett utmärkt exempel på civilsamhällets betydelse.”

Tack alla ideella ledare, förtroendevalda och aktiva inom idrottsrörelsen. Ni gör en otrolig viktig och avgörande insats. Ert arbete får inte tas för givet.

Här i Gävleborg måste de ideella insatserna idag och i morgon få starkt förtroende och stöd för att kunna ha den positiva effekt som forskningen visar att idrottsrörelsen bidrar med.

Idrottsrörelsen vill och gör skillnad. Inte för att idrott är lösningen på allt och allas situation utan för att vi kan erbjuda en rolig och meningsfull sysselsättning, en hälsosam aktiv fritid, möjlighet till engagemang och en gemenskap i föreningen som en väg in i det svenska samhället.   

Vi vet att föreningsidrotten gör befolkningen mer aktiv, minskar stillasittandet och bidrar till att minska hälsoklyftorna. Vi vet att föreningsidrotten skapar nätverk och bygger broar över gränser, att gemenskapen och tillhörigheten skapar ett skydd mot psykisk ohälsa.

Vi inom idrottsrörelsen måste göra vårt för att underlätta det ideella engagemanget och former för framtidens ideella idrott. Vi vet att vi bättre behöver nå fler tjejer och kvinnor med utländsk bakgrund/migrationsbakgrund. Vårt arbete med inkludering ska bli en naturlig del av idrottsrörelsen där alla känner sig välkomna, vill stanna, delta i utvecklingen av idrotten och vill utvecklas och nå sin fulla potential. Det här jobbar vi med i vårt gemensamma förändringsarbete – Strategi 2025.

I morgon, den 5 december, är det internationella frivilligdagen. Dagen instiftades av FN:s generalförsamling 1985 och syftet är att lyfta fram och hylla allt det ideella arbete som människor gör lokalt, nationellt och internationellt. Det är extra passande att idrottsrörelsen idag får ta emot 5i12-priset för sitt stora ideella folkrörelsearbete och få den uppmärksamhet som alla ideella ledare förtjänar.

Till dig som skyndar hem litet för tidigt från jobbet för att hinna till träningen, till dig som när familjen har lagt sig ordnar föreningens bokföring, till dig som kokar kaffe och bakar till helgens tävling och till dig som tvättar, plåstrar om och bryr dig. Ni som ger av er tid och er själva för att ge ungdomar som flytt en chans att uppleva glädje och gemenskap i idrotten.

Det här är ert 5i12-pris.

Tack.

Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna Gudrun Ekblom, ordförande Gävleborgs Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel