Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Hur agerar Centerpartiet i Ljusdal när det gäller Emiliaskolan i Hybo?

Centerpartiet i Ljusdal och de övriga partierna bör ansluta sig till moderaternas ståndpunkt. Deras förslag är att inga skolor läggs ner i kommunen innan det finns en fungerande skolstruktur. Det skulle också ge Emiliaskolan en tidsfrist för att hitta en annan aktör, som är villig att driva skolverksamheten vidare, skriver Kjell Söderberg, Socialradikala Demokraterna.

Annons

En av Centerpartiets kärnfrågor är att värna om mindre skolor. I tidningen Skolvärlden feb 2018 kunde man läsa att Centerpartiet i Söderhamn vill skjutsa skolelever från tätorten till mindre skolor. Samma åsikt har framförts av Centerpartiet i Uppsala. Därför känns det märkligt att Centerpartiet i Ljusdal går med på en omedelbar nedläggning av Emiliaskolan i Hybo. Speciellt med tanke på partiets vallöften: ”Centerpartiet i Ljusdal arbetar för att hela kommunen skall få nytta av den sociala trygghet som skolor…”

Emiliaskolan har idag ett 50-tal elever, med stora möjligheter att öka antalet elever. Lärarbehörigheten på Emiliaskolan är lika bra som i andra skolor. Centerpartiet driver också frågan om att införa en lärarutbildning anpassad till landsbygdsskolor.

När det gäller lokalkostnaderna för skolan har det framkommit två beräkningsmodeller. Den kommunala fastighetsförvaltningen påvisade ett femårigt renoveringsbehov på 2,6 miljoner. Ljusdalshem menar att kostnaderna är 12 miljoner. Det som är intressant för utbildningsväsendet är hur det påverkar hyreskostnaderna långsiktigt. Idag betalar skolförvaltningen årligen 1,1 miljoner med städ och vaktmästare, vilket är en marknadsmässig hyra.

Det är också osäkert om förskolan måste finnas kvar i Hybo några år till. Var skall alla barn placeras? Idag finns en kö till förskolan i Hybo. Det tar tid att bygga en ny förskola. Lokalerna i Ämbarbo är ur trafiksynpunkt inget alternativ.

En annan fråga som inte är löst är var elever med speciella behov skall få sin skolgång. Det skapar frustration hos barn och föräldrar. Så länge politikerna inte kan lägga fram en långsiktig utredning med kvalificerade konsekvensbeskrivningar är det tveksamt om nedläggningen av Emiliaskolan är förenligt med skollagen.

Centerpartiets riksdagsledamot Martina Johansson i Strängnäs skrev en debattartikel inför valet 2018 ” Rör inte våra landsbygdsskolor”. Marina Johansson vädjade till den politiska majoriteten i kommunen att låta de mindre skolorna vara kvar tills de kunde ombildats till fristående skolor. Centerpartiet i Ljusdal och de övriga partierna bör överväga samma sak och ansluta sig till moderaternas ståndpunkt. Deras förslag är att inga skolor läggs ner i kommunen innan det finns en fungerande skolstruktur. Det skulle också ge Emiliaskolan en tidsfrist för att hitta en annan aktör, som är villig att driva skolverksamheten vidare.

Kjell Söderberg, Socialradikala Demokraterna SRD

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel