Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Hjälp till att tända ett ljus för dem som drabbats av den tillfälliga asylrätten

Inte ett år till – värna asylrätten! Vi uppmanas den 24 november till enhet i Sverige mot de bruna krafter som alltmera tycks råda inte bara i vårt land utan i hela Europa. Vi vill tro att det kommer en tid med ljusare framtid för oss alla, skriver Hudiksvall-Nordanstigs Asylkommitté, Hudik mot rasism och Hudiksvallsbygdens församling i Svenska Kyrkan.

Under parollen "Inte ett år till – värna asylrätten" uppmanar organisationen #vistårinteut till en landsomfattande manifestation söndagen den 24 november. En vecka före den 24 november är deltagande i manifestationen anmäld från 56 platser i Sverige, i Gävleborgs län i Gävle och Hudiksvall.

Datumet är valt för att påminna om dagen när Sverige gick från ett land med en statsminister som för en jublande folkskara på 15 000 på Medborgarplatsen i Stockholm proklamerat att "mitt Europa stänger inga gränser" till att just stänga gränserna med en hård bevakning två månader senare, den 24 november 2015.

I juli 2016 togs nästa steg för att skilja "vi" från "dom". Sverige valde att neka dem som levt i otrygghet och flykt under kanske åratal att någonsin att få chans till ro. Den tillfälliga lagen förorsakar att den som börjat ett liv i flykt ständigt måste vara beredd att åter bryta upp. För den som sökt asyl i Sverige finns det vare sig vid asylprövningen eller framåtsyftande någon rätt att få bestämma över sitt liv och sin framtid. Det ligger helt i svenska myndigheters makt och förutsättningar för kommande beslut kan hela tiden ändras beroende på rådande politisk inriktning som nu tycks glida alltmer bort ifrån medkänsla och öppenhet. Detta är i grunden ett brott mot FN:s konvention om mänskliga rättigheter, i artikel 1 ”Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap” i artikel 12: ”ingen får utsättas för godtyckligt ingripande ifråga om sitt privatliv, familj eller hem”.

Vi uppmanas den 24 november till enhet i Sverige mot de bruna krafter som alltmera tycks råda inte bara i vårt land utan i hela Europa. ”Vi står inte ut med detta” – vi vill tro att det kommer en tid med ljusare framtid för oss alla – genom att medverka i manifestationer på söndag klockan 17-18 - hjälper du till att "tända ett ljus" för dem som drabbats av den tillfälliga asyllagen.

Hudiksvall-Nordanstigs Asylkommitté

Hudik mot Rasism

Hudiksvallsbygdens församling i Svenska Kyrkan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel