Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Hemmet är inte en trygg plats för alla – viktigt att vi håller ihop och är vaksamma

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Många jobbar hemifrån idag, många är hemma med förkylningssymptom och elever har distansundervisning. Men samtidigt som vi genom social distansering skyddar oss från influensa i pandemitider så får vi inte glömma att hålla ihop och visa att vi bryr oss om varandra, skriver oppositionsrådet i Hudiksvall, Charliene Kiffer Goude (V).

Den pågående pandemin är en stor prövning för vårt samhälle, på många plan. Det är viktigt att vi gör vad vi kan för att minska smittspridningen. Vi uppmanas till social distansering, gymnasieskolan och vuxenutbildningen bedriver distansundervisning, många är hemma med förkylningssymtom och många jobbar hemifrån.

Men hemmet är inte en trygg plats för alla. Alla barn har inte en vuxen hemma som kan hjälpa dem att förklara vad som pågår. Det är en svår tid för många, oron är en stor påfrestning och resulterar i ökat missbruk och psykisk ohälsa. I kristider ökar tyvärr ofta våld i nära relationer och majoriteten av offren är barn och kvinnor. Landets kvinnojourer och barnrättsorganisationer har larmat om att utsattheten ökar för människor som lever med förövare när möjligheterna att lämna hemmet begränsas.

Det är viktigt att vi håller ihop och visar att vi finns för varandra, som samhälle och som individer. Vi måste tillsammans göra vad vi kan för att finnas för dem som är extra utsatta. Vi måste vara vaksamma, vi måste våga fråga barnen i vår närhet hur det är och stå kvar för att lyssna på svaret, detta är något som kan vara avgörande för många. Ring gärna en gång extra till människor som du vet har det tufft i sina relationer. Är du orolig för grannen, ring eller knacka på, eller sätt upp en lapp i trapphuset med nummer till Bris och Kvinnojouren. Tryggheten är allas vår skyldighet. Det är bland det viktigaste vi kan göra, att vi hjälps åt att kämpa för allas rätt till en trygg uppväxt oavsett hemförhållanden. Det är en uppgift som alla vuxna i samhället delar på.

Charliene Kiffer Goude, oppositionsråd (V) Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel