Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Hemlighetsmakeriet måste få ett slut – Pensionsgruppen bör avskaffas

Hur skall vi på bästa sätt kunna påverka våra politiker i riksdag och regering på frågan om de sänkta pensionerna och som förr eller senare drabbar de flesta av oss? Ett nytt pensionssystem måste till, skriver Håkan.

Annons

Fattigdomen breder ut sej bland pensionärerna. Flera har inte ens råd med tandläkarbesök. 70% av lönen i pension är ett minne blott, snarare strax över 40%. kommer vara ett faktum, efter ett normalt och långt arbetsliv.

Sverige är sämst i Norden när det gäller den ekonomiska utvecklingen för fattiga pensionärer. Danmark, Finland, Island och Norge ligger bättre till. Grundpensionen i Norge är mycket högre.

En jämförelse oktober 2018: (Hämtat från en norsk föreläsare och forskare vid Institutt for samfunnsforskning i Oslo, Axel West Pedersen) vilken har forskat och är expert på de europeiska pensionssystemen. Han nämner också att det svenska pensionssystemet är brutalt.

1.) Minsta pensionsnivå för "ensamstående" i Norge är 17.794. svenska kronor. --- Den svenska garantipensionen för "ensamstående" i Sverige är 8.076. kr. Den norska lägsta pensionen är betydligt högre än vad den genomsnittliga allmänna pensionen i Sverige. (Alltså både inkomst, tilläggs och premiepension tillsammans).

2.) I Norge följer grundskyddet för pensionerna löneutvecklingen. Men i Sverige följer pensionerna inflationen, och här växer klyftan till löntagarna hela tiden.

3.) I Norge har stortinget (Norges riksdag) makten över pensionssystemet, men i Sverige ligger makten hos den odemokratiska pensionsgruppen.

Bakom dagens pensionssystem står pensionsgruppen. Gruppens åtta personer består av politiker från Alliansen, socialdemokraterna och Miljöpartiet, alla utom Vänstern och SD. Kritikerna kallar pensionsgruppen för "hemliga klubben", eftersom flera utomstående medier vittnar om hur omöjligt det är att diskutera pensionsfrågor med dem. Gruppen har mycket svårt att fatta beslut eftersom varje medlem kan lägga in sitt veto, och det gruppen bestämmer sig för måste alla vara överens om.

Pensionsgruppen behöver inte diskutera sina beslut i riksdagen. Och av den anledningen är det omöjligt för oss medborgare att kunna lita på ett system vi inte har någon insyn i, och inte heller får ta ställning till.

Hemlighetsmakeriet måste få ett slut. Och Pensionsgruppen bör avskaffas, och pensionerna återgår till Riksdagen.

Jag har arbetat 45 år i pappers och massaindustri därav 40 år skiftgång, och kommer trots detta troligen ändå snart vara en fattig pensionär.

Håkan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons