Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Helt rätt att regeringen nu ändrar sin corona-strategi

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Gång på gång har man från regeringens håll upprepat sina ambitioner om att genomför 100 000 tester i veckan, men misslyckats. I maj föreslog tf partiledare Anders W Jonsson fem tydliga fundament för ändrad strategi. Det är väldigt glädjande att nu se att regeringen följer Centerpartiets förslag på punkt efter punkt, skriver Anette Olsson (C), gruppledare Gävleborg.

Coronapandemin har satt vårt samhälle under mycket stor press. Extra tydligt har det varit för oss som jobbar inom vård och omsorg. Hittills har den svenska strategin för smittspridning avvikit en hel del från många andra länder. Sverige har till skillnad från fler andra länder misslyckats med omfattande tester och antalet dödsfall per capita till följd av Covid-19 är mycket höga.

I en debattartikel i DN den 29 maj föreslog centerpartiets tillförordnade partiledare Anders W Jonsson, tillika barnläkare på Gävle sjukhus, fem tydliga fundament för en ändrad nationell strategi. Dessa gick ut på att vi aktivt måste testa fler och återuppta den aktiva smittspridningen. Även att göra en tillfällig förändring av smittskyddslagen och säkerställa att smittkedjan bryts. Samt att öka möjligheten för regionala insatser utifrån den sammanhållande nationella strategin.

Det är därför väldigt glädjande att nu se regeringen göra ändringar i sin strategi och då väljer att följa Centerpartiets förslag på punkt efter punkt. Under torsdagen presenterades en satsning på närmare 7 miljarder kronor för att säkerställa finansiering av storskalig testning och smittspårning för att motverka spridning ytterligare. Det här är mycket positivt, men visar även på bristande förmåga i att leda Sverige genom den här krisen. Gång på gång har man från regeringens håll upprepat sina ambitioner om att genomför 100 000 tester i veckan, men misslyckats.

Norge, Danmark, Finland och Island har alla testat mer än Sverige och redan den 16 mars vädjade World Health Organization (WHO) om att varje land skulle utföra största möjliga antal tester så snart som det var möjligt. Trots detta ligger Sverige fortfarande mycket långt efter i arbetet med testning. Det yttersta ansvaret ligger hos regeringen och statsministern. Av den anledningen är jag, både som sjuksköterska och medborgare, glad över att man nu följer flera av Centerpartiets förändringsförslag vad gäller den nationella corona-strategin.

Anette Olsson (C), gruppledare Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel