Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Handen på hjärtat – vad är viktigast? Liv eller pengar?

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

De stora tobaksbolagen och alkoholproducenterna tjänar miljarder på produkter som dödar. Nu håller en relativt beskedlig viruspandemi på att försätta hela världen i något som vi inte har sett sedan 30-talet. Det är något jag inte kan förstå, skriver Bengt Bengtsson.

"Liv är viktigare än pengar" hör man ibland människor säga när man vill försvara åtgärden att införa ett kollektivt utegångsförbud, för att bromsa spridningen av covid-19 pandemin. Något måste man ju göra för att undvika en totalkollaps av en redan ansträngd sjukvård. Ändå är det något som inte stämmer. Om det nu är så att liv går före pengar, hur kan det då komma sig att:

De stora tobaksbolagen tjänar miljarder och åter miljarder medan tobaken dödar sex miljoner varje år. Bara i Sverige är förmodligen cirka 12 000 dödsfall relaterade till tobaksbruk.

De stora alkoholproducenterna tjänar enorma belopp, samtidigt som den globala alkoholrelaterade dödligheten är 3 miljoner om året enligt WHO. Bara i Sverige dör i runda tal 2 000 människor av alkohol.

Samtidigt dör runt en halv miljon människor i malaria varje år, 70% är barn. Det finns behandlingsmöjligheter, men pengar saknas.

Man räknar med att 3 miljoner dör av tuberkulos varje år. Tuberkelbakterien har utvecklat resistens mot de läkemedel som finns och det lönar sig dåligt för läkemedelsföretagen att utveckla nya.

Den globala resistensen mot antibiotika är en av våra största hälsohot, men det lönar sig inte så bra för läkemedelsföretagen att utveckla nya antibiotika.

Nu håller en relativt beskedlig viruspandemi på att försätta hela världen i något som vi inte har sett sedan 30-talet.

Det är något som jag inte kan förstå.

Trots allt kan det här handla om ett paradigmskifte, då vi ser att marknaden inte kan lösa allt på egen hand, utan även de duktigaste entreprenörer står med mössan i hand för att få hjälp av storebror staten.

Bengt Bengtsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel