Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Gjorde vi rätt i Sverige?

Tycker det är illa nog att så många äldre berövats livet i covid-19, men än värre att de fick dö utan att ta avsked av sina närmast anhöriga och lika illa för de närmast anhöriga. Risken är att många kommer att dras med psykiska problem efter detta, skriver Olle Persson (KD).

Min uppfattning ät att vi både gjort rätt och fel. Tycker att vi gjorde rätt när vi inte stängde hela samhället, särskilt bra att vi inte stängde grundskolorna. Tycker redan att vi börjar se de negativa effekterna i länder, som stängde helt, t.ex. Spanien.

Jag är helt övertygad om att vid total nedstängning, blir näringslivet så skadat att det också får negativa hälsoeffekter på sikt. Vi som på bästa sätt försökt hålla igång hjulen har en resa på flera år innan de negativa effekterna på näringslivet är återställt.

Däremot reagerar jag starkt på att de som fyllt sjuttio år i princip ska vara förbjudna att vistas där det finns andra människor (diskriminering p.g.a. ålder). Min uppfattning är att vi alla har ett eget ansvar och själva skall se till att hålla avstånd och inte bli betraktade som en brottsling när vi är ute, där det finns yngre människor.

För att inte tala om äldreboenden, som inte fått besök av nära och kära i fyra månader. När det upptäcktes att det skulle bli långvarigt, borde man löst det med plexiglas redan efter en månad.

Tycker det är illa nog att så många äldre berövats livet i covid-19, men än värre att de fick dö utan att ta avsked av sina närmast anhöriga och lika illa för de närmast anhöriga. Risken är att många kommer att dras med psykiska problem efter detta.

Lätt att säga vad som blev fel med facit i hand, jag reagerade starkt, för att det inte var någon kontroll på den miljon som kom hemresande efter utlandsvistelse utan att tvingas sitta i karantän, det togs inte ens tempen på dem innan de gick ut i svenska samhället. Många av dem kom både från Italien och Spanien. Två som jag har regelbunden kontakt med valde själva att sätta sig i fjorton dagars karantän.

Vill avslutningsvis ge den största elogen till sjuk- och omvårdnadspersonal, som kämpat i skyddsutrustning och ändå utsatt sig för stora risker att själva drabbas av covid-19.

Olle Persson, Kristdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel