Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Geografisk orättvisa måste åtgärdas – En närmare vård är en jämlikare vård

Den som bor utanför staden eller centralorten har ofta längre till vårdinrättningarna och därmed lite sämre tillgänglighet. Om det är långt från hemmet till Folktandvårdens klinik så ska ditt besök underlättas genom att Folktandvården rent praktisk åker ut dit människor bor och verkar, skriver socialdemokraterna Jan Lahenkorva och Jenny Breslin.

Socialdemokraternas uppfattning är att människors tillgång till sjukvård och tandvård i Gävleborg fortfarande är ojämlikt fördelad. Den som bor utanför staden eller centralorten har ofta längre till vårdinrättningarna och därmed lite sämre tillgänglighet. Det är en orättvisa som måste åtgärdas. Om du har långt till vård och omsorg måste de här viktiga välfärdstjänsterna istället kunna komma närmare dig. Det är vår grundtanke bakom förnyelsen av sjukvården i Region Gävleborg.

Läs även artikeln: Folktandvården satsar på mobil tandvård – elva meter lång trailer invigs i Ljusdal

Som vi ser det ska vården komma närmare medborgarna. Närmare i meningen ”mer tillgänglig”, som till exempel det digitala Hälsorummet som startades i Svågadalen tidigare under december, där närhet och tillgänglighet bygger på modern teknik och digitalisering. Men vi tänker också utveckla närheten och tillgängligheten i fysisk mening. Då handlar det om att vården rent geografisk närmar sig medborgarna. Ta till exempel bedömningsbilen i Los, som är mycket uppskattad. Eller de mobila teamen Hudiksvall som uppsöker patienterna i hemmen. Med många små och tydliga steg tänker vi förflytta vården så att den blir mer tillgänglig för medborgarna, kommer närmare.

Mobil tandvård är en ytterligare del av utvecklingen av vården i Region Gävleborg. Om det är långt från hemmet till Folktandvårdens klinik så ska ditt besök underlättas genom att Folktandvården rent praktisk åker ut dit människor bor och verkar. Istället för att boende i Ramsjö och Los nödvändigtvis måste åka in till kliniken på Järnvägsgatan i Ljusdal, så kör trailern ut till Ramsjö och Los, som blir första stoppet. Det betyder mycket för tryggheten och tillgängligheten.

Vi ser en hel del konkreta fördelar med mobil tandvård. Tröttsamma resor, väntetider och onödig oro kan undvikas eller i alla fall begränsas rejält. Förebyggande insatser kan bli tillgängliga för fler äldre och andra som har lite svårare att ta sig i väg; i allra värsta fall tvingas multisjuka och sköra äldre helt avstå från tandvård utan mobila alternativ. Samarbete med kommunens omvårdnadspersonalen kan underlättas när tandvårdspersonal finnas tillgänglig närmare eller till och med på arbetsplatsen. Patienten lämnar mer sällan återbud och bättre vårdkontinuitet kan därför upprätthållas.

För drygt ett år sedan lovade Socialdemokraterna i valet att föra sjukvården närmare människor i länet och göra den mer tillgänglig. Vi har kommit en bit på väg men arbetet måste fortsätta.

Jan Lahenkorva (S), regionråd

Jenny Breslin (S), ledamot kommunfullmäktige Ljusdal

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel