Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ge resurser till hälsocentralerna och läkarna – Ett hospice i Gävle löser inte problemet

Ett Hospice i Gävle kommer endast gagna en liten del av befolkningen. Resurserna måste förbättras betydligt gällande läkartillgången på länets hälsocentraler, skriver "En ledsen och besviken närstående", som upplevt den palliativa vården på nära håll.

Som närstående till en nära släkting med en spridd cancersjukdom, upplevde jag att vården av allmän palliativ vård i dennes hem blev mycket bristfällig. Ingen ansvarig läkare kom hem och informerade om sjukdomen eller vad vi kunde förvänta oss, varken för oss eller för min släkting. Ingen tog ställning till vilka läkemedel hen skulle ta eller inte. Vi närstående fick heller inget svar på våra frågor av någon ansvarig läkare.

Jag försökte som närstående kontakta Hälsocentralen för att få stöd och fick till svar att läkaren inte åker ut på besök utan läkaren skulle ringa upp mig. Hen har inte ringt ännu, hen är avliden sen flera månader.

Så jag håller med det som framgår i artikeln ”Brister i vården av döende” att det brister i vården av döende i Region Gävleborg. Men jag ser inte att man löser bristerna med ett Hospice i Gävle, detta kommer endast gagna en liten del av befolkningen. Nej resurserna måste förbättras betydligt gällande läkartillgången på länets hälsocentraler, i och med att läkarna på Hälsocentralerna är ansvariga för personer som vårdas i hemmet och som behöver allmän palliativ vård, alltså som inte har behov av specialiserad palliativ vård som bedrivs av länets palliativa team.

Avsätt tid för läkarna på Hälsocentralerna så att de kan ägna tid till att bedriva god palliativ vård i personens hem, tillsammans med sjuksköterskor och omvårdnadspersonal.

Regionråd Tommy Berger anser att det bedrivs palliativ vård inom flera verksamheter och att det fungerar bra, utan att vara inskriven i palliativa team, undrar vad han grundar det på?

En ledsen och besviken närstående

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel