Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ge pengar till dem som verkligen behöver – inte företagen som gråter krokodiltårar idag

Om nu företagen behöver fler som köper deras varor och tjänster skulle den samlade köpkraften med lätthet kunna ökas genom att skatten betalas efter bärkraft. Med andra ord skatten sätts lika för all inkomst oavsett var den kommer ifrån. Är det välfärd att de som behöver samhällets stöd är de som tvingas betala den högsta skatten? undrar Kurt Söderberg.

Det ropas allt högre om ekonomiskt stöd till verksamheter och företag.  Framför allt Moderaterna, KD och SD kräver att staten (du och jag) ger stora ekonomiska bidrag, så att dessa företag skall överleva. Intressant att företag som drivet sin verksamhet i flera år inte har någon ekonomisk buffert. Eller kan det vara så att konkursen är säkerhetsventilen?

När nu köpviljan och köpkraften minskar genom att allt fler får lägre inkomst, eller ingen alls, beroende på att arbetsvillkoren inte har varit justa, eller de enskilda inte var med i a-kassan. Nu behövs stimulans för att öka den samlade köpkraften.

Här uppkommer en märklig situation. De människor som lever med a-kassa, sjuk- och aktivitetsersättning eller annan ersättning betalar mer i skatt än de som har en löneinkomst. Jag räknat med en löneinkomst 17 000 kr och de olika försäkringsersättningarna med samma summa. Här visar det sig att på löneinkomsten 17 000 kr betalas skatt enligt kolumn 1 med 3 214 kr vilket är 19%.  På ersättningar från försäkringssystemet betalas enligt kolumn 4, 4 457 kr vilket är 26,2%. Enligt kolumn 5, 4 643 kr vilket är 27,3 % och från kolumn 6 4 643 kr vilket är 27,3 %. En jämförelse i kronor visar att den sjuke eller arbetslöse betalar varje månad 1 400 kronor mer i skatt än den som lönearbetar. Den skillnad som jag här redovisar ökar ju högre inkomsten blir.

Om nu företagen behöver fler som köper deras varor och tjänster skulle den samlade köpkraften med lätthet kunna ökas genom att skatten betalas efter bärkraft. Med andra ord skatten sätts lika för all inkomst oavsett var den kommer ifrån. Skall vi nu ömma för alla de företagare som gråter krokodiltårar, kanske vi skall fundera över hur solidarisk vi skall vara med dem som kämpar för sin dagliga överlevnad. Är det välfärd att de som behöver samhällets stöd är de som tvingas betala den högsta skatten. Släpp köpkraften loss för de som bäst behöver den.

Kurt Söderberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel