Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Gävleborg måste göra upp med sin historia – Vi måste ge samerna som urfolk upprättelse

Det samiska folket har levt i Sverige som ett ursprungsfolk, och även i Gävleborgs län. Länets samiska historia är dock okänd för de flesta eftersom Gävleborgs inte ses som ett traditionellt samiskt område. Gävleborgs län kan gå i täten och stötta Sveriges urfolk, skriver Johan Alexander Lindman, Diskrimineringsbyrån Gävleborg och Jerker Bexelius, Gaaltije, sydsamiskt kulturcentrum.

Sametingets ordförande lämnade under sommaren in en hemställan till regeringen med begäran att det ska upprättas en samisk sanningskommission. Detta för att erkänna de övergrepp som skett och sker mot det svenska urfolket av den svenska staten och få ett slut på diskrimineringen av samer.

För många leder ordet same till tankar om att det är ett folk som livnär sig på renskötsel, talar samiska men kanske framförallt att samer lever endast i norra Sverige. Allmänbildningen om samer är generellt låg i Sverige och okunskapen om urfolkets historia och kulturarv är ett kunskapsproblem som få talar högt om.

Faktum är att det samiska folket har levt i Sverige som ett ursprungsfolk, och även i Gävleborgs län. Källmaterialet kan belägga skogssamer som levde och verkade här i länet så långt tillbaka som 1600-talet. Länets samiska historia är dock okänd för de flesta eftersom Gävleborgs inte ses som ett traditionellt samiskt område. Här levde fjällsamer, skogssamer, bofasta samer utan renar, samer på tillfälligt besök och så kallade ”sockenlappar” som tvingades till utanförskap och blev diskriminerad av icke-samer för att de var just samer.

Läs också artikeln: I samernas spår – fynd gjorda under kartläggning i Gävleborgs län: "Viktig del av allas historia"

Till följd av att hemställan har lämnats in finns nu förväntningarna att samer, som urfolk, ska få upprättelse. För att fallet ska bli så måste hela Sverige ta ansvar. De övergrepp och den diskriminering som skett mot samer har tagit plats i hela Sverige. Även ett län som Gävleborg måste göra upp med sin historia om hur urfolket behandlats här.

Vi är oroliga för att den tilltänkta sanningskommissionen kommer att påverkas av politik, svenska men framförallt samisk sådan. Om en kommission väljer att bortse från mellansveriges, däribland Gävleborgs, samiska livsöden, med argumentet att de inte är samer (eller tillräckligt mycket samer) så skulle kommissionen bidra till ett dubbelt övergrepp. Vi ser det därför som mycket viktigt att man i regionen höjer våra röster och ser till de historiska (och nutid) samiska historierna hörs och erkänns i kommissionens arbete.

Gävleborgs län kan gå i täten och stötta Sveriges urfolk. Länet kan göra det genom att aktivt och öppet visa stöd för den hemställan Sametinget har lämnat in. Vi kan sprida kunskap om Gävleborgs läns samiska kulturarv och historia. Alla län måste arbeta för att sanningskommissionen ska ge urfolket upprättelse efter de koloniala strukturerna.

Johan Alexander Lindman, tf verksamhetsansvarig, jurist, Diskrimineringsbyrån Gävleborg

Jerker Bexelius, verksamhetschef Gaaltije, sydsamiskt kulturcentrum

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel