Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT från Skogsentreprenörerna: Ta brandutredningen på allvar!

 
Skogsbränderna i Hälsingland sommaren 2018
Visa alla artiklar

Utredningen efter förra sommarens skogsbränder är nu klar – och många slutsatser och förslag välkomnas av branschorganisationen Skogsentreprenörerna.

Sommaren 2018 brann 23 000 hektar skog ner i de omfattande bränderna som härjade i Gävleborg, Dalarna och Jämtland. Sammantaget utan jämförelse, den största skogsbranden som drabbat svenskt skogsbruk i modern tid. Vi skogsentreprenörer med skogen som arbetsplats, vill nu påminna regeringen om hur viktigt det är att skydda vår skog mot liknande tragedier i framtiden.

Redan efter den stora skogsbranden i Västmanland 2014 fanns ett antal skarpa förslag för att klara bränderna bättre, men oss veterligen ledde de aldrig till några stora förändringar. Vilket med facit i hand bara är att beklaga!

A och O är att Räddningstjänsten klarar snabba släckningsinsatser innan elden sprider sig. Första timmen vid den stora branden 2014 säger det mesta: Då SOS Alarm fick in larmet brann det på en yta om 30 gånger 30 meter. En timme senare när Räddningstjänsten var på plats var branden mer än tio gånger så stor! Situationen påminner alltför väl om 2018. Men om alla kommuner varit rustade för riskerna – med resurser, ledning, samverkan och övning, så skulle förutsättningarna varit betydligt bättre.

Det är glädjande att nu även utredningen ser att Räddningstjänsten måste ha vad de behöver för att kunna agera effektivt. Det känns också vettigt att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ges ökade befogenheter – och att de ska kunna ta över kommunernas räddningsverksamhet när så krävs. Samtidigt får de möjlighet att stärka upp med både utrustning, stabs- och ledningsstöd.

Efter branden i Sala för fem år sedan tog vi i skogsbranschen initiativ till ett eget förebyggande arbete, och tack vare de branschgemensamma riktlinjerna AG Brand är det nu ytterst sällsynt att våra maskiner startar några bränder. Inför varje riskfylld situation genomförs ett samråd mellan beställaren och entreprenören. Efter sommarens extrema brandrisk kunde branschen räkna samman 400 000 stilleståndstimmar – ett resultat av kloka beslut, och rätt många onödiga som kostar entreprenörerna och skogsindustrin helt i onödan. Men det är en annan fråga.

Landets skogsentreprenörer har idag stor erfarenhet av samverkan i det brandförebyggande arbetet, och vi har inte slagit oss till ro. Precis som utredningen pekar på kan vi tillsammans med övriga skogsbranschen och jordbruket göra stor nytta även i det operativa räddningsarbetet. Våra medlemmar är verksamma över hela landet, och tätare kontakt med kommunerna är en helt rätt väg att gå i arbetet med att klara av skogsbränderna.

Idag är inte Sverige tillräckligt rustat för att klara stora skogsbränder. Låt oss hoppas på förändringar redan inför nästa sommar! Per Axelsson, sektionsordförande Skogsentreprenörerna, Hälsingland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel