Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Framtiden är också vår – trots att vi är äldre!

När arbetslivet är över och en ny fas inträder i livet, är det många som upplever att allt på något sätt, är ”på nåder” och absolut ingen självklarhet. Finns det en framtid för oss äldre? undrar styrelsen för SKPF pensionärerna avd 50.

Vi äldre, vi årsrika, är oroade, mycket oroade över vår framtid för den är också vår, trots att vi är äldre! Det är en självklarhet för oss, att vi ska få uppleva en livsresa som ger oss det som förpliktar ett välfärdssamhälle, som Sverige.

När arbetslivet är över och en ny fas inträder i livet, är det många som upplever att allt på något sätt, är ”på nåder” och absolut ingen självklarhet. Att få vård och omsorg utifrån de behov som finns och som utgår från den enskilde, är ingen självklarhet. Att bli sedd och respekterad för den man är, ska vara ledstjärnan, men allt för många äldre beskriver något helt annat. Upplevelsen att alltid bli ifrågasatt när det gäller behoven och att alltid få höra att omsorg och vård kostar för mycket ...Det tar på! Sannerligen är det mycket som skaver!

Hur ska kommunerna och landstingen kunna rekrytera utbildad personal för att ta hand om oss, när det inte finns positiva, tydliga satsningar och utvecklingsmöjligheter i yrket? Arbetet inom vård och omsorg måste uppvärderas, så att alla dessa 100 000-tals som behövs inom de närmaste åren blir möjliga att rekrytera, för att ge den omvårdnad och omsorg som verkligen behövs.

När arbetslivet är över och en ny fas inträder i livet, är det många som upplever att allt på något sätt, är ”på nåder” och absolut ingen självklarhet

Vi inom SKPF pensionärerna avd 50, möter så ofta medlemmar som beskriver otryggheten i ett brett perspektiv i sin livssituation. Otrygghet och rädsla över att inte få den omsorg som behövs, att behöva möta så många olika vårdpersonal på en vecka, att inte få förutsättningar att få fortsätta med det som berikat mig. Det som skapat glädje och stimulans, kultur och aktiviteter och som i så många forskningsrapporter, visar ha stor betydelse för hjärnan och hela mig! Rädsla över att inte kunna få leva, utan enbart överleva, därför att pensionen är både låg och orättvis.

Vi är över två miljoner i vårt land som är över 65 år. Något att reflektera över för alla beslutsfattare!

Så här i vårens och försommarens tid, ta en dag och sätt er ner och reflektera över, hur vill ni att er framtid ska se ut och hur vill ni att er tillvaro ska vara, när den dagen kommer då behovet av vård och omsorg blir er vardag?

Vi hoppas att vi ska få möta nya beslut, insikter och omvärderingar som ger oss en hoppfull och ljus framtid på ålderns höst!

Styrelsen för SKPF pensionärerna avd 50 genom Elsie Bäcklund Sandberg, ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel