Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: För den som förlorar synen är det bråttom att få rätt hjälp – och en väg till ett värdigt liv

En person som förlorar synen är i stort behov av omedelbara insatser. Det finns bland de organiserade inom SRF stor kompetens och erfarenhet som borde tas tillvara på ett bra sätt. Om båda aktörer, det vill säga syncentral och de synskadade själva, samverkar finns mycket goda möjligheter till en god rehabilitering.

En person som förlorar synen är i stort behov av omedelbara insatser. Det handlar om att få nödvändiga hjälpmedel, om träning i att förflytta sig på egen hand samt att klara den dagliga livsföringen. Det handlar även om att få stöd och hjälp med att acceptera sin nya livssituation. Det är även mycket värdefullt att den synskadade får möta andra som upplever samma situation för att få råd om hur man kan gå vidare, både praktiskt och på det mentala området.

Det finns resurser som inte fullt ut tas tillvara. För den professionella hjälpen finns regionens Syncentral, där kuratorer, optiker, synpedagoger med flera, finns anställda. Där finns även psykolog och en fysioterapeut. Syncentralen ansvarar också för förskrivning av tekniska hjälpmedel och för utbildning och anpassning till hjälpmedlen.

Ökade insatser behövs inom IT-området, då tillgång till datorer och smarta telefoner kan underlätta synskadades livssituation.

Det finns bland de organiserade inom SRF stor kompetens och erfarenhet som borde tas tillvara på ett bra sätt. Om båda aktörer, det vill säga syncentral och de synskadade själva, samverkar finns mycket goda möjligheter till en god rehabilitering och därmed ett värdigt liv för den som drabbas av en synskada.

SRF Gävleborg samlade till halvårsmöte uppmanar ansvariga vid region Gävleborg:

- Att förbättra möjligheterna för länets synskadade att få snabb och god rehabilitering

- Att öka kompetensen för hjälp och stöd till synskadade inom IT-området

- Att ta tillvara kunskaper och erfarenheter från synskadade personer i arbetet med rehabilitering.

SRF, Synskadades Riksförbund i Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel