Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Fixa grejen istället för att slänga – Om alla försöker så blir det skillnad!

Om alla skulle shoppa lika mycket som vi i Sverige gör skulle det behövas 4,2 jordklot. Det förstår vi alla att det inte är hållbart. Idag finns det många möjligheter att laga sina prylar, istället för att köpa nytt, skriver Pia Svedén och Denise Fahlander från Handla miljövänligt-nätverket Gävleborg.

Brukar du slänga saker och kläder när de går sönder? Många saker och kläder går ofta att laga. Kan du inte fixa själv finns det många duktiga skomakare, tapetserare, skräddare cykelreparatörer och andra duktiga proffsfixare som kan hjälpa dig.

Genom att ta hand om och reparera prylar som du redan har bidrar du till lägre klimatpåverkan, mindre avfall – och du sparar både på jordens resurser och dina pengar.

Cirka en tiondel av våra klimatutsläpp kommer från konsumtion av prylar och kläder. I Sverige konsumerar vi betydligt mer än det globala snittet. Om alla skulle shoppa lika mycket som vi i Sverige gör skulle det behövas 4,2 jordklot. Det förstår vi alla att det inte är hållbart.

Så, när din sko eller soffa eller telefon eller dina jeans går sönder – ta kontakt med en proffsfixare först innan du köper något nytt. I Gävleborg har vi många duktiga hantverkare som kan hjälpa dig. Inom Naturskyddsföreningen har vi gjort en lista för att hjälpa dig som vill fixa.

Om alla försöker så blir det skillnad!

Pia Svedén och Denise Fahlander, Handla miljövänligt-nätverket Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel