Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Ersätt skogsägare så att de slipper slutavverka lavrik granskog

Måste vi vänta på att en art ska bli rödlistad, istället för att verka för dess bevarande? Vi måste kunna värna biotoper, i det här fallet lavrik tät granskog, där lavskrikan jämte andra fåglar som t.ex. tretåig hackspett, talltita, svartmes m fl kan få leva ifred, skriver Ethel Delin.

Annons

Lavskrikan är inte rödlistad i Gävleborg. Den har således inget generellt skydd inom regionen. Men vi vet genom inventerare, som följt den i decennier, att den blir mer och mer trängd. Dess revir har det senaste åren minskat drastiskt. Måste vi vänta på att en art ska bli rödlistad, istället för att verka för dess bevarande? Minskningen av reviren får också till följd att arten genetiskt urholkas.

Den lavrika täta granskogen i Hälsingland som skyddar lavskrikan mot predatorer, som nötskrika och sparvuggla, efterfrågas idag av skogsbolag som t.ex. Rundvirke, som är den enda leverantören av plywood/granfaner (från s.k. svart timmer av gran) norr om Götaland. Även granpålar till bryggor och pålningsvirke till infrastrukturprojekt mm, görs av yppersta kvalitetsvirke från samma bolag.

Den redan stora efterfrågan är skarpt stigande, vilket tar utrotningshotet till en ny nivå!

Vi måste kunna värna biotoper, i det här fallet lavrik tät granskog, där lavskrikan jämte andra fåglar som t.ex. tretåig hackspett, talltita, svartmes m fl kan få leva ifred. För det krävs revir på 50-150 hektar av lavrik skog som lämnas helt orörd.

Nyligen beslutade regeringen att avsätta miljoner till naturskydd och arters bevarande. Skulle de ovannämnda markägarna i Vallsta kunna ersättas för bevarande av skogen istället för att slutavverka den?

Ethel Delin

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel