Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Efter Alliansen - En ny blockpolitik hos väljarna

På frågan från SKOP ”Tycker du att regeringen på det hela taget gör ett bra eller dåligt jobb?” framträder den nya blockkonflikten tydligt, skriver signaturen Statistiknerden.

Annons

Kunskapsföretaget SKOP ställer regelbundet frågor om allmänhetens uppfattning om politiska opinioner bland svenska folket. I företagets senaste rapport redovisas bland annat de olika väljargruppernas inställning till regeringens arbete.

Rapporten visar att det bland väljarna nu finns starka uppfattningar om att den gamla blockpolitiken, rödgröna mot Alliansen, är helt över.

Istället växer hos väljarna en ny blockkonflikt fram: M, SD och KD mot S, C, L och MP. Eller ett högerkonservativt block mot ett vänsterliberalt block.

På frågan från SKOP ”Tycker du att regeringen på det hela taget gör ett bra eller dåligt jobb?” framträder den nya blockkonflikten tydligt.

Andelen M-sympatisörer som anger alternativet ”Mycket dåligt jobb” är 22 procent, för KD-sympatisörerna 25 procent och för SD-sympatisörerna 56 procent. Missnöjet är kompakt och utbrett i den här väljargruppen.

Andelen L-sympatisörer som anger alternativet ”Mycket dåligt jobb” är låga 6 procent. Och bland C-sympatisörerna faktiskt ännu lägre: bara 1 procent! Missnöjet i den här gruppen är mycket lågt, delvis närmast obefintligt. (För S-sympatisörer liksom för MP gäller 2 procent.)

Bland kärnväljarna, som hyser de allra starkaste partisympatierna (förmodligen de som bär upp partierna, ”kärnan”), är bilden klar. Vänsterliberala, borgerliga väljare orienterade åt mitten är inte alls missnöjda med regeringens jobb. Högerkonservativa väljare är rejält missnöjda.

Känner Du igen dig?

Statistiknerden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel