Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Dubbelmoral att höja bensinpriset – Vill regeringen minska luftföroreningarna eller bara ha in skattepengar?

Att höja drivmedelsskatterna i lilla Sverige påverkar inte på något vis luftföroreningarna, speciellt som det samtidigt avslöjas att regeringen stöttat ett projekt i Sibirien som släpper ut mängder av luftföroreningar, skriver Eimer Dahlberg.

Annons

När man läste i tidningen på insändarsidan den 5 juni fanns en lång namnlista som 18 läns politiker skrivit under, på ett förslag om att drivmedelsskatterna bör höjas. Flera av dessa politiker som skrivit under är säkerligen välbärgade och lever i en helt annan ekonomisk värld än vad medelsvensson gör. Dessutom har de kanske själva fria resor och bor eller jobbar i storstäderna, där det finns tunnelbanetåg eller en buss var tredje minut.

Men nu verkar det som att svenska folket har fått nog av alla dessa onödiga prishöjningar på drivmedel och för att visa sitt missnöje protesterar tusentals personer på facebook. I Frankrike var det nära ett inbördeskrig när regeringen utlyste prishöjningar på drivmedel, men på grund av folkets envisa motstånd fick den franska regeringen ge vika. Politikerna måste väl själva inse att höjda drivmedelsskatter i lilla Sverige inte på något vis påverkar luftföroreningarna, utan dessa prishöjningar är nog bara svepskäl, för att regeringen ska få in mer skattepengar.

Den 10 juni avslöjades det i tv-programmet Kalla Fakta att regeringen stöttat ett stort projekt i Sibirien, med en lånegaranti på 3,3 miljarder kronor. Detta projekt släpper ut stora mängder luftföroreningar. En relevant fråga till de ansvariga politikerna är väl, att å ena sidan höja drivmedelsskatten för att minska luftföroreningarna, och å andra sidan stödja ett projekt som släpper ut stora mängder luftföroreningar. Är det inte sånt som kallas dubbelmoral, eller?

Eimer Dahlberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons