Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Diakoner i Svenska kyrkan: "Människor i utsatthet marginaliseras i vårt digitala samhälle"

Den digitala enkelriktningen behöver alternativ, skriver 16 diakoner inom Svenska kyrkan. Möjligheten att få träffa en riktig människa, att det ska finnas ett alternativ att kunna fylla i ett papper, en hjälptelefon där någon lotsar dig rätt.

Annons

I vårt arbete som diakoner i Svenska kyrkan möter vi dagligen människor i utsatthet. Det kan handla om nyanlända, äldre ensamma människor, människor med olika slags funktionsvariationer och så vidare.

I våra möten ser vi hur dessa grupper marginaliseras mer och mer i vårt digitala samhälle. För att kunna ta till sig av den service som erbjuds inom kommunen eller andra samhällsaktörer krävs ofta tillgång till dator eller smartphone. Dessa hjälpmedel innebär att man dels måste kunna hantera dem rent fysiskt, vilket kan vara nog så svårt när fingrarna är stela och synen försämrats påtagligt, dessutom ska man komma ihåg alla sina lösenord för att komma in på sidorna.

Ofta krävs att man har bank-id för att komma fram till vissa sidor. Allt detta sammantaget utgör hinder för många och ännu starkare marginalisering. Vi vill se ett mer inkluderande samhälle, där även de med funktionsvariationer ryms utan att bli ifrågasatta.

Vi efterlyser alternativ till den digitala enkelriktningen:

· Att det i varje kommun finns en hjälptelefon med en riktig människa som kan lotsa den hjälpsökande.

· Att myndigheter och banker på samma sätt ger ett alternativ att få möta en person som svarar på frågor.

· Att företag, inte bara har en helpdesk för vana datoranvändare utan, att man även där får tala med någon som kan hjälpa till.

· Om någon ringer från en fast telefon borde samtalet gå direkt till en människa.

· Att det alltid ska finnas ett alternativ att fylla i på papper.

Anne Nygren, Anette Edler, Ann-Kristin Enberg, Tina Almqvist Hilli, Karin Gustafsson, Erika Albertsdotter, Carina Andersson, Kerstin Pelz Wikman, Tova Hellström, Carina Beglind, Ann Nordin, Susanne Kallin, Susanne Olofsson, Marina Berglund, Ingemar Johansson och Anna-Lena Wahlberg, diakoner i Svenska kyrkan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons