Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Detta utelämnas i debatten om våld och våldtäkter

De manliga offren för misshandel och våldtäkt glöms bort i debatten, skriver Ingeborg Wigzell (C).

Annons

I partiledardebatten 5/5 lyftes ämnet om våldtäkt och misshandel upp. Fram och tillbaka ropades argument om hur illa kvinnor och unga flickor blir behandlade i samhället och vad som behöver göras för att lösa problemen. Detta har de helt rätt att oroa sig över. Antalet anmälda våldtäkter och försök till våldtäkt har ökat de senaste åren och bör absolut tas på allvar. Men i söndagens debatt glömdes det bort att det finns en till sida i det hela som helt undviks: de manliga offren för misshandel och våldtäkt.

Medan kvinnor är de som anmäler flest våldtäkter och är då de som utsätts mest, finns det även män som utsätts för exakt samma sak men som ignoreras och statistiken inte tas på allvar. När det kommer till manliga offer finns ett stort mörkertal i antalet som utsätts, vilket gör statistiken opålitlig. Av den statistik som finns i dagsläget, finns tecken på att män är mer utsatta för våldtäkt än vad folk tror och påstår.

Män är oftare utsatta en enstaka gång, samt två eller tre gånger för våldtäkt; 39,1 % respektive 29,8 % av de utsatta av män under 2017. Kvinnor utsätts oftare för våldtäkt fyra gånger eller fler jämfört med män enligt den nationella säkerhetsundersökningen gjord 2018.

Män är även oftare utsatta för misshandel än kvinnor, 4,1 % av befolkningen för att vara specifik. Av de som blev utsatta för misshandel under 2017 var män de som oftast utsattes för upprepad misshandel jämfört med kvinnor. Enligt den nationella säkerhetsundersökningen var 27,2 % av männen utsatta två till tre gånger för misshandel, medan 12,0 % var utsatta fyra eller fler gånger.

Slutligen var även de som utsattes för hot under 2017 oftast män enligt den nationella säkerhetsundersökningen. 8,6 % av befolkningen som utsattes var män och stod då för majoriteten av de som blivit utsatta för hot. De var även majoriteten av de som upprepade gånger blivit utsatt för hot.

Medan vi fortsätter att jobba för kvinnor och unga flickor ska få det bättre i samhället, bör vi göra detsamma för män och unga pojkar. Statistiken talar sitt klara språk: Vi glömmer en grupp och kan därför inte uppnå riktig jämställdhet.

Ingeborg Wigzell (C), regionfullmäktigeledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel