Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Det borde inte vara svårt att välja mellan stolthet och skam när det gäller sjukvården

Alla i länet inser att det är fel på styret, när regionens sjukvårdssystem är sämst i landet. Regionstyrelsens 75 politiker är säkert stolta över att i val ha fått förtroendet att värna om medborgarna. Hur kan då 75 betrodda personer trampa stolthet och förtroende i smutsen och låta medborgarna de lovat omsorg istället förlora sin trygghet? undrar Jarl Karén.

Brister i vården... är början på en rubrik i HT den 3 september. Det är tyvärr en ständigt återkommande omdömesrubrik gällande regionens olika sjukvårdsområden. Nästan alltid är slutomdömet “sämst i landet”. Alltid är kommentaren från ansvarigt regionråd “det fungerar bra”.

Alla vet att ansvariga och bestämmande politiker under flera mandatperioders tid aldrig besökt sjukvårdens olika inrättningar och dess personal. De brister som påtalas i olika media är berättade av personal och patienter från verkligheten. Men ansvarig politiker, som aldrig besökt verkligheten, har mage att inför medborgarna säga att allt fungerar bra.

Denna makabra dialogcirkus blottlägger en beklämmande brist på förståelse och förmåga att handlägga sjukvårdens behov. Sjukvårdens brister kvarstår år efter år. Ansvarig politiker säger att det fungerar bra som det upplevs från det verklighetsfrämmande kontor där politisk ledning huserar.

Den förnöjsamma inaktivitet, som sådant beteende demonstrerar, rimmar illa med den hopplösa förtvivlan, som personal och vårdbehövande gävleborgare känner. Personal slutar eller orkar inte längre och medborgare har nedbrytande smärtsamt fått inse att den okunniga och självgoda politikerstyrelsen skapar sämre och sämre möjligheter till vård.

Regionstyrelsens 75 politiker är säkert stolta över att i val ha fått förtroendet att värna om medborgarna. Hur kan då 75 betrodda personer trampa stolthet och förtroende i smutsen och låta medborgarna de lovat omsorg istället förlora sin trygghet? Alla i länet inser att det är fel på styret, när regionens sjukvårdssystem är sämst i landet.

Varför händer då ingenting? Från rådande politiska maktposition är alla undanflykter nonsens. Det duger heller inte att sitta med händerna knäppta under hakan och se rådvill ut. Det gäller att skapa rätt ledarposition och det går inte utan professionens medinflytande.

Det måste bland de 75 finnas tillräckligt många kloka människor, som kan bilda en allians över alla partigränser och ta tag i den förlamning som råder. Det kan inte vara svårt att välja mellan stolthet och skam.

Jarl Karén, Glada Hudik

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel