Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Det är patienten som är expert på sina symptom – sjukvården måste bli bättre på att lyssna och samordna

Många patienter upplever att de varken blir sedda eller hörda, och det uppstår problem när vården inte samordnas mellan olika enheter och vårdgivare. Det är patienten som bär sin sjukdom och som är expert på sin egen kropp och sina symptom. En fast vårdkontakt ökar jämlikheten i sjukvården, skriver regionrådet Tommy Berger.

Tillgänglighet är en av de viktigaste kvalitets- och jämlikhetsaspekterna för hälso- och sjukvården. Att vården är tillgänglig är av stor vikt för patienternas förtroende för och nöjdhet med vården. Idag är tillgängligheten inte tillräckligt bra och det är de som har svårast att ta sig till vården och orientera sig om sina möjligheter som drabbas hårdast av bristande tillgänglighet.

Tillgänglighet i sjukvården är därför en jämlikhetsfråga. Socialdemokraterna gick till val på att stärka tillgängligheten och öka jämlikheten i sjukvården i Region Gävleborg. Det finns mycket kvar att göra. Men det är glädjande att nu kunna leverera på och förstärka en viktig åtgärd för att öka jämlikheten: Fast vårdkontakt i Region Gävleborg.

Kontakten med och bemötandet i sjukvården måste utveckla bättre förutsättningar för patienten och anhöriga att ta en mer aktiv roll. Det är patienten som bär sin sjukdom och som är expert på sin egen kropp och sina symptom. Därför måste sjukvården bli bättre på att lyssna till denna kunskap. Det behöver därför byggas upp starkare stödjande sammanhang runt patienten. Samordningen av information måste bli bättre och det är sjukvårdens ansvar att tillhandahålla det, inte patienten som har fullt upp med sin sjukdom. Samarbetet kring patienten ska utvecklas och patienten ska ha tillgång till den vård hon behöver via sin vårdkontakt.

Vi vet att de flesta patientklagomålen till vården handlar om bristande information och kontakt. Många patienter upplever att de varken blir sedda eller hörda, och det uppstår problem när vården inte samordnas mellan olika enheter och vårdgivare.

Genom fast vårdkontakt ska hälso- och sjukvården säkerställa att patientens behov av trygghet, kontinuitet och samordning i vården tillgodoses. Syftet är att samordna patientens vårdkontakter för en bättre kontinuitet och högre trygghet.

En mer jämlik och rättvis sjukvård är målet för Socialdemokraterna. Fast vårdkontakt är ett av många sätt att fortsätta den strävan.

Tommy Berger (S), regionråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel