Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Det är på tiden att vi reder ut begreppen om hemtjänsten – det handlar om långsiktig trygghet i Nordanstig

Att ta obekväma och jobbiga beslut och sedan stå för dem är inte enkelt. Men när jag ser vilka alternativ och konsekvenser som kan bli vid uteblivna beslut, ja, då blir beslutsfattandet mer hanterbart, skriver Carina Ohlson (C), ordförande i omsorgsutskottet i Nordanstigs kommun.

Det är på tiden att vi reder ut de oklarheter som tycks råda kring beslutet om hemtjänstens verksamheter i Nordanstig. Beslutet är inte enbart rätt, utan även nödvändigt.

Idag ser vi ett stort underskott inom kommunens hemtjänst. Det var redan år 2010 vi införde LOV, lagen om valfrihet, i Nordanstigs kommun. Samtidigt avslutades den kommunala assistansen och istället utförs den nu av privata företag. Delar av hemtjänsten utförs sedan dess av omvårdnadsföretag med sätet i Nordanstigs kommun.

Vi har över tid sett att den kommunala hemtjänsten haft höga timkostnader. År 2014 såg vi att flera kostnader måste hanteras, speciellt de som var förhållandevis höga i jämförelse med andra kommuner. Verksamheterna fick då i uppdrag att minska sina kostnader. För hemtjänsten blev uppdraget att minska kostnaden per timme. Att minska antalet timmar är idag inte ett alternativ eftersom att det som politiskt går att påverka är timkostnaden inte antalet timmar. Antalet timmar är en rättighet medborgarna har och bestäms utifrån personligt behov i en biståndsbedömning.

Beslutet är inte enbart rätt, utan även nödvändigt

Verksamheten fick i vintras uppdraget att se över timkostnaderna ännu en gång. Ersättningen till både kommunal och privat hemtjänster har varit 411 kr/timmen för omsorg och 298,25 kr/timmen för service. Vad som visade sig när jag fått siffrorna var att inom den kommunala hemtjänsten skilde det mellan olika grupper upp till 160 kr/timme i kostnader på utförd timme. Vi utför över 60 000 timmar årligen i vår kommunala hemtjänst.

I våras fick omsorgsutskottet information om geografisk indelning (kom ihåg att LOV funnits sedan 2010). Vi såg att detta skulle vara en möjlighet att spara både skattepengar och körda mil. Den 13 augusti tog kommunstyrelsen beslut om geografisk indelning. Dragningen på KS var tydlig, man förklarade vilka konsekvenser det kunde få, till exempel att om två eller flera privata utförare ville utföra hemtjänst inom ett geografiskt område kunde kommunen upphöra med sin hemtjänst där. Innan beslutet togs frågade jag specifikt om man förstod beslutet man skulle ta samt dess konsekvenser.

En enig kommunstyrelse tog beslutet om geografisk indelning. Verkställigheten i det beslutet ligger då på verksamheten. Nu undrar många om kommunalrådet och kommunchefen skrivit avtal med privata utförare den 1 oktober. Ja, beslutet togs 13 augusti och det är ett normalt förfarande att man skriver kontrakt med utförare för att säkra att kunderna inte hamnar i kläm. Om omsorgsutskottet inte får sin budget i balans kommer andra verksamheter att få prioritera om och ge pengar till omsorgsutskottet.

Att ta obekväma och jobbiga beslut och sedan stå för dem är inte enkelt. Men när jag ser vilka alternativ och konsekvenser som kan bli vid uteblivna beslut, ja, då blir beslutsfattandet mer hanterbart. Det är inte ett ansvarsfullt förvaltande av skattemedlen om politikerna avstår från att fatta beslut för att det inte roligt. I detta läge krävs åtgärder och därför tar jag ansvar för att Nordanstig ska få en hållbar budget i balans.

Carina Ohlson (C) ordförande omsorgsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel