Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Det är inte skatteutjämning som är rätta medicinen, Löfven

Vi moderata regionpolitiker gjorde under våren 50 besök ute i våra egna regiondrivna verksamheter, företag och basindustrier runt om i länet. Ingenstans efterfrågade man ett nytt skatteutjämningssystem. Däremot efterfrågade sjuksköterskorna bättre arbetsvillkor och verksamhetscheferna fler sjuksköterskor och vårdplatser, skriver Patrik Stenvard (M).

Annons

Många kommuner och regioner brottas med tajta budgetar och stora underskott, även S-styrda region Gävleborg som prognoserar ett underskott på över en halvmiljard. Att det är någonting behöver göras står nog klart för de flesta liksom att skatteutjämningssystemet behöver ses över. Men när Stefan Löfven säger att satsningen motsvarar exempelvis 350 sjuksköterskor i Värmland blir det tydligt att han inte är förankrad i verkligheten.

Vi moderata regionpolitiker gjorde under våren 50 besök ute i våra egna regiondrivna verksamheter, företag och basindustrier runt om i länet. Ingenstans efterfrågade man ett nytt skatteutjämningssystem. Däremot efterfrågade sjuksköterskorna bättre arbetsvillkor och verksamhetscheferna fler sjuksköterskor och vårdplatser. Det finns sjuksköterskor, det finns bara inte så många som vill jobba med det de är utbildade för.

I norra Hälsingland lyfte den privata hälsocentralen problemet med hur deras personalkostnader kommer att skjuta i höjden på grund av införandet av vårdmomsen som trädde i kraft den 1 juli. Man oroar sig för hur detta i slutändan kommer att drabba patienterna. När vi besökte Hofors berättade man om att det finns spännande arbetstillfällen och hur många som pendlar från storstäderna för att arbeta på industrin. De berättade vidare att bosätta sig där inte är något alternativ för många eftersom det inte finns bostäder eller mark för att bygga.

Detta är bara några exempel på vilka problem landsbygden i Gävleborg dras med. Att ta från de rika och ge till de fattiga låter bra men det blir ett tomt slag i luften. Det kommer inte att stoppa urbaniseringen. Vi kan inte bara flytta om pengarna, vi måste skapa förutsättningar för att skapa nya pengar. Det behövs företag, jobb, bostäder, utbildning – tillväxt!

Att påstå att det finns rika regioner är också aningen naivt av vår statsminister. Alla brottas med stora ekonomiska problem och många går med underskott. Så ser verkligheten ut idag. Konjunkturen sviktar och de demografiska utmaningarna ökar.

Det behövs riktiga lösningar och då finns inga enkla svar. Verkligheten är mer komplex än vad statsministern tror.

Patrik Stenvard (M), regionråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel