Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Det är inte lätt att spå det framtida klimatet

Framtiden? Jag vet inte heller hur den blir. Men jag har lärt mig att se på historien, skriver Sture Åström, nätverket Klimatsans. Till exempel hur IPCC lyckats med sina spådomar förut. De har larmat om olyckor i 25 år nu.

”Det är svårt att spå, särskilt om framtiden” lär den vise Falstaff Fakir ha sagt. På FN:s stora klimatkonferens COP 25 i Madrid debatterar man det framtida klimatet. Hur det blir förutsägs i rapporter från klimatpanelen IPCC, som varnar för kommande katastrofer, ifall vi inte minskar utsläppen av koldioxid drastiskt.

Hur säkra kan deras spådomar vara?

Jag vet inte heller hur framtiden blir. Men jag har lärt mig att se på historien. Till exempel hur IPCC lyckats med sina spådomar förut. De har larmat om olyckor i 25 år nu.

Söderhavsöarna skulle översvämmas. Regelbunden flygfotografering sedan 50-talet har visat att bara några få procent av dem har minskat i area, medan sex gånger så många ökat i area. De vilar på korallrev och korallerna växer hela tiden. Detsamma gäller Stora Barriärrevet. Miljöministern i Australien har visat att det mår bra. Larmen om dess tillstånd har varit överdrivna och delvis rent falska. Isen på havet i Arktis skulle försvinna sommaren 2013, men växte istället med 50 procent och visar nu inga tecken på att försvinna.

Öknarna skulle växa, men de har krympt, så att Jorden blivit 13 procent grönare. Skördarna skulle minska, men de har ökat med 40 procent på 20 år. De fattigaste har fått mer mat och billigare mat, så att en fjärdedel av mänskligheten lyfts ur nöd på 25 år enligt Världsbanken.

Lite värme och mer koldioxid har varit välgörande, rakt motsatt vad IPCC spått. Varför kostar man på en jättekonferens om IPCC:s larm? De som oftast visat sig falska.

Sture Åström, nätverket Klimatsans

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel