Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Decentralisera Kronofogdemyndigheten – med digitaliseringen borde kontoret kunna ligga i Hudiksvall

Artikel 19 av 19
Nedläggningen av Kronofogden i Hudiksvall
Visa alla artiklar

En regionalisering spar inga pengar vi tror snarare tvärtom. Hudiksvallskontoret har nästan lika många gäldenärer som Sundsvall, så varför inte decentralisera. I Hudiksvall är det lätt att få sökande till platser, kontorsytorna är billigare och Hälsingland skulle då inte diskrimineras av myndigheten, skriver Ulla Andersson (V) och Lars Beckman (M).

Annons

Att lägga ned Kronofogdens kontor i Hudiksvall ställer hela Hälsingland utan myndighetens service och minskar den statliga närvaron ytterligare i vårt län.

Att statliga myndigheter behöver se över hur de jobbar, hur de kan utveckla sin verksamhet och service är en naturlig del i deras arbete och ska så vara men när den alltid utmynnar i att tillgängligheten på mindre orter och på landsbygden minskar då är det en allvarlig utveckling.

Regeringen med Socialdemokraterna i spetsen gick till val på att jobben på landsbygden skulle öka liksom den statliga servicen. Men det som sker i verkligheten i Hälsingland är precis tvärtom. Regeringen säger att det behövs mer regional hänsyn när myndigheter fattar beslut om lokalisering och har därför fattat olika beslut utifrån det. Ändå låter de Kronofogden lägga ned i Hälsingland. Viktigare än så var det tydligen inte.

Att flytta verksamheten till Sundsvall innebär att resvägarna för de som behöver servicen blir längre och dyrare, liksom för de anställda. Även andra insatser som delgivning där det kan vara uppåt 100 adresser som besöks på en tur och där resorna är cirka 30 mil/gång kommer bli längre och antalet arbetstimmar som går åt till resande kommer kraftigt att öka liksom utsläppen.

En regionalisering spar inga pengar vi tror snarare tvärtom. Ytterligare kontorsytor i en större stad är dyrare, resvägarna blir längre och dyrare för bland annat Kronoinspektörernas arbete och för delgivningen. Lokalkännedomen utarmas och företagen får svårare att få hjälp med att utkräva betalt samtidigt som gäldenärer får sämre tillgång till hjälp.

Ökad digitalisering, som sägs vara lösningen från Kronofogdens sida, borde kunna användas för decentralisering. Hudiksvallskontoret har nästan lika många gäldenärer som Sundsvall, så varför inte decentralisera. I Hudiksvall är det lätt att få sökande till platser, kontorsytorna är billigare och Hälsingland skulle då inte diskrimineras av myndigheten

Andra landskap har fått ha kvar sina kontor, vilket är bra t ex har Småland fyra kontor, Bohuslän två. Blekinge ett men Hälsingland ska ha noll – varför då?

Vi kommer fortsätta kämpa för att tillgodose Hälsinglands och Gävleborgs tillgång till statlig service – det verkar tyvärr behövas med den här regeringens inriktning.

Ulla Andersson, riksdagsledamot Vänsterpartiet

Lars Beckman, riksdagsledamot Moderaterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel