Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: De svenska djurparkerna är inte bara upplevelser – de är är också ett nav för kunskap och lokal ekonomi

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Våren är en av årets höjdpunkter på Järvzoo och andra djurparker runt om i Sverige. Naturen vaknar till liv igen efter en lång vinter och många av djuren föder sina ungar. Att människor och djur kan mötas är själva kärnan i djurparkernas verksamhet. Men på grund av coronakrisen är denna vår är inte som någon annan, skriver Jens Larsson, Järvzoo, Eva Cooper, Företagarna Gävleborg och Katarina Svender, Företagarna Ljusdal.

Svenska djurparker ger oss upplevelser och kunskap som vi inte kan vara utan. Våra djurparker gör att både vi och våra barn kan följa en renkalvs första stapplande steg och lära sig om dess roll i ekosystemet, se vilka miljöer utrotningshotade djur behöver för att inte helt försvinna eller komma en giftig reptil riktigt nära för att förstå dess naturliga funktion som rovdjur och se det vackra i det nervkittlande, lite farligt fascinerande som finns i naturen. På djurparkerna får också många skolelever sina första riktiga möten med både svenska och exotiska djur – djur som i många fall är en del av nationella och internationella artbevarandeprojekt.

Djurparkerna är ofta navet i den lokala och regionala ekonomin. Järvzoos betydelse för Järvsö, för Hälsingland, ja för hela regionen är stor. Turisterna som åker till parken besöker inte bara den. Många får sitt första jobb i parken. Och så ser det ut över hela landet där djurparker finns.

Coronakrisen har, förutom det stora mänskliga lidandet, påverkat ekonomi och många av näringslivets branscher negativt. Läget är allvarligt, så även för Järvzoo och andra djurparker. Tyvärr är de stödåtgärder som regeringen tillfört näringslivet till stor del inte tillämpbara på en djurparks verksamhet. Korttidspermittering upp till 80 procent är inte ett alternativ för anställda på en djurpark.

Djuren måste ha tillsyn 365 dagar om året. Järvzoo kan inte säga upp djurvårdare, zoologer, djursjukvårdare eller veterinärer. Det är just detta som skiljer branschen från andra –ansvaret för djurens väl och de bevarandeprogram de tillhör finns där även om det inte finns några besökare.

Järvzoo och många andra djurparker gör nu vad de kan för att både minska smittspridningen och överleva som verksamhet. Parköppningar flyttas fram och inga nya anställningar inför sommaren görs. Kostnader stryps där det är möjligt.

Men djurparkerna riskerar att inte klara av nödsituationen på egen hand. Det behövs ett riktat stöd för att de ska ta sig igenom krisen och ut på andra sidan.

Följande insatser måste sättas in omgående:  

• Staten tar 80 procent av kostnader för personal som arbetar med kritiska funktioner på djurparkerna.

• Införa ett kostnadsstöd för att möta fasta kostnader (foder, medicin m.m.) i verksamheter som nu på grund av coronakrisen fått ett kraftigt fall i omsättning.

Landets djurparker, akvarier och tropikhus hade nära nio miljoner besökare förra året. Ska den möjligheten finnas kvar efter krisens slut måste något göras nu.

Jens Larsson, vd, Järvzoo

Eva Cooper, regionchef, Företagarna Gävleborg

Katarina Svender, ordförande, Företagarna Ljusdal

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel